Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága 2011 közepe óta recesszióban van, és a múlt év utolsó negyedében 0,9 százalékkal csökkent a GDP.

A Banca d'Italia hangsúlyozza, a törvényhozóknak hatékony és hiteles gazdaságpolitikát kell folytatniuk, hogy visszafordítsák a recessziós spirált.

Ugyanakkor a központi bank elemzése szerint csak korlátozott hatása van a belföldi pénzpiacra, hogy a februári választások óta nem sikerült kormányt alakítani. "A ciprusi válság kezelésének módja" azonban nagyon ártott az olasz bankrészvényeknek, és felnyomta a hitelkockázati biztosítások (CDS) árát, a legnagyobb olasz bankok CDS-felára az idén 90 bázisponttal emelkedett - emeli ki a Banca d'Italia.

Mindamellett az euróövezeti országok közötti magántőke-áramlást követő legutóbbi úgynevezett Target2 mutató azt jelzi, hogy a tőke ismét megindult Olaszország felé.

A gazdaság fejlődése nagyban függ az üzleti bizalomtól és a beruházási hajlandóságtól, amit erősíthet a kormány döntése, hogy 40 milliárd eurót törleszt az állam szállítókkal szemben fennálló tartozásából. Ennek az úgynevezett multiplikátor hatása azonban nulla lehet, ha a kedvezményezett vállalatok a bankban hagyják a pénzt. A jelenlegi trend pedig ez: az olasz bankok belföldi kihelyezései a február 28-án végződött három hónapban 18 milliárd euróval csökkentek, a betétek ezzel szemben 38 milliárd euróval nőttek - írja az olasz központi bank negyedéves gazdasági bulletinje.