A lépés megfelel a piaci várakozásoknak, mivel a Jean-Claude Trichet-t az EKB élén váltó Mario Draghi kinevezésével két olasz küldött lenne az EKB 6 tagú igazgatótanácsában. Berlusconi úgy fogalmazott: "hivatalos kérést fogalmazott meg az olasz kormány, hogy Bini Smaghi távozzon állásából".

Annak érdekében, hogy biztosítsa Draghi kinevezését, Berlusconi egy héttel korábban azt jelezte Nicolas Sarkozy francia elnöknek, hogy Bini Smaghi helyére egy francia képviselő kerülhet.

Lorenzo Bini Smaghi nem kívánt reagálni a mostani bejelentésre. Az Európai Központi Bank Igazgatótanácsa elnökből, alelnökből és további négy tagból áll, akiket a tagállamok javasolnak 8 éves időszakra, megbízatásuk nem meghosszabbítható. Az Igazgatótanács elnöke és alelnöke egyben az Európai Központi Bank elnöke és alelnöke is. Az Igazgatótanács feladata végrehajtani a Kormányzótanács iránymutatásai által meghatározott monetáris politikát, s ennek alapján megadni a nemzeti központi bankoknak a szükséges utasításokat. Az Igazgatótanács felelős a Kormányzótanács üléseinek előkészítéséért is.