"Mi vagyunk az egyetlen ország, amelynek egy tisztességes és becsületes migrációs politikája van. Amikor az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker azt mondja, hogy Olaszország megvédte Európa becsületét, akkor büszkén lehetünk olaszok. Köszönöm ezt mindnyájuknak" - kezdte beszédét Gentiloni a találkozón szombaton az Il Giornale szerint.

A politikus diszkréten, nevesítés nélkül, de félreérthetetlenül utalt azokra az országokra (köztük a határok lezárását leginkább hirdető Magyarországra is), amelyek kerítést építettek és elzárkóztak a menekültkérdés és a migrációs hullám emberséges rendezésétől. "Büszkék vagyunk arra, hogy nem emeltünk falakat és zártuk be az ajtókat, helyette az embercsempészek ellen harcolunk" - mondta a kormányfő.

A politikus emellett arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet rendezéséhez más fajta megoldások szükségesek: "A jövőnk, sőt a biztonságunk szempontjából, Afrika jövőjének stratégiai fontossága van. Őszintén fel kell mérnünk, hogyan segíthetnénk Afrikának, nem igaz, hogy folyamatosan változnak az igényeik, vagy hogy állandóan változtatja álláspontját, ezek mind a mi döntéseinktől függnek."

Afrika kérdését azért is kulcsfontosságúnak tartja, mert onnan akár emberek milliói menekülhetnek a bizonytalan politikai helyzet vagy a klímaváltozás hatásai miatt. Az ENSZ szerint akár évente 25 millió klímamenekült is útnak indulhat a jövőben.

A címlapképen Paolo Gentiloni, olasz miniszterelnök látható. Forrás: Julien Warnand / POOL / AFP.