Az olaszok is törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen

Az olasz képviselőház nagy többséggel elfogadta csütörtökön az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet célzó törvényt, amely egyebek között megkönnyíti a jótékonysági szervezeteknek való adakozást.
MTI, 2016. március 17. csütörtök, 20:14
Fotó: Napi.hu

Olaszországban évente 12 milliárd euró értékű élelmiszer megy veszendőbe. Az olaszok fejenként átlagosan 76 kilogramm élelmiszert dobtak ki tavaly. A pazarlásért első helyen a magánszemélyek felelősek: a kidobott élelmiszer 54 százaléka a háztartásokból kerül kukába.

Az elpazarolt élelmiszer 21 százaléka vendéglátó helyekről, 15 százaléka az üzletekből, 8 százaléka a mezőgazdaságból, 2 százaléka pedig a feldolgozóiparból származik - derült ki Olaszország legnagyobb mezőgazdasági szervezete, a Coldiretti közleményéből.

A csütörtökön elfogadott törvénynek az a célja, hogy az agrártermelőknek, az ágazati vállalatoknak és a kereskedőknek érdemesebb legyen eladományozniuk, semmint kidobniuk vagy megsemmisíteniük a felesleget.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint hatmillió olasz állampolgár szorul élelmiszersegélyre. A törvénnyel azt szeretnék elérni, hogy az élelmiszersegély évi 550 ezer tonnás mennyiségét egymillió tonnára növeljék már az idei évtől kezdve.

Franciaországban február elején fogadtak el az olaszországihoz hasonló intézkedéseket az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében.

HOZZÁSZÓLÁSOK