Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindennapossá vált a hármas találkozó Giuseppe Conte miniszterelnök (képünkön) és két helyettese, Matteo Salvini a Liga és Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője között. Napirenden természetesen a költségvetési tervezet szerepel, amelyre az Európai Bizottság többször nemet mondott a Róma megjelölte 2,4 százalékos hiánycél csökkentését szorgalmazva. Matteo Salvini és Luigi Di Maio kezdetben kizárta, hogy megváltoztassák a pénzügyi csomagot, az utóbbi napokban azonban már úgy nyilatkoztak, hogy nem ragaszkodnak a tizedesvesszőkhöz - írja az MTI.

Matteo Salvini 2,2 százalékról beszélt, de hétfői olasz sajtóértesülések szerint a Brüsszellel folytatott háttéregyeztetések oda vezettek, hogy az olasz kormány készen állna akár 2,1 százalékra vagy akár 1,9 százalékra csökkenteni a hiánycélt. Ez az eredeti költségvetési csomagot 8 milliárd euróval csökkentené. Kérdés, hogy a római kormánypártok így miként tudják teljesíteni választási ígéreteiket: a Liga a tervezett nyugdíjreformot, az M5S a választóinak ígért alapjövedelmet.

A módosítás részleteit még nem jelentették be hivatalosan: Conte, Salvini és Di Maio az idő ellen fut, hogy szerdára az olasz alsóházban be tudják mutatni a költségvetés végleges tervezetét. A római parlamentnek december 19-ig kell elfogadnia, előre várhatóan bizalmi szavazással, mivel az EU ezen a dátumon indítja el a túlzottdeficit-eljárást.

Háború helyett békesség

A legnagyobb olasz napilap Corriere della Sera szerint Róma mindenképpen el akarja kerülni az EU-eljárást. Az olasz kormány ezért hangnemet is váltott és a Brüsszelnek "háborút üzenő" Matteo Salvini és Luigi Di Maio hirtelen elhallgatott, és helyüket a "közvetítő" Giuseppe Conte vette át.

Elemzők szerint a Liga-M5S kormányt a piaci jelzések és felmérések győzték meg. Az Il Messaggero római napilapban is megjelent közvélemény-kutatás szerint az olaszok 69 százaléka a Brüsszellel való megegyezésre hajlik. A balközép La Repubblica szerint az olasz kormány a recessziót akarja elkerülni, amely a Goldman Sachs most közölt előrejelzései szerint 2019-ben fenyegeti Itáliát.

Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter hétfőn újabb egyeztetést tartott a pénzügyi stabilitásért is felelős Valdis Dombrovskis biztossal, az Európai Bizottság alelnökével, aki kijelentette, Róma hangnemváltása önmagában nem elegendő, Brüsszel Rómától szerkezeti váltást vár az államadósság visszaszorítására.

A Róma és Brüsszel közötti költségvetési vita az Olaszország és az EU kapcsolatáról is szól. A Liga december 8-ra országos megmozdulásra szólította híveit Rómába Elsők az olaszok! -jelszóval. A Matteo Salvini vezette pártnak ez lesz az első tömegdemonstrációja az olasz fővárosban, amely tesztelheti, hogy a kormány első hat hónapja után a felmérésekben már 36 százalékon álló Ligának mekkora a támogatottsága az északi tartományokon kívül.

Erre válaszolva az Europanow! mozgalom arra szólította fel az olaszokat, helyezzenek EU-zászlót az ablakaikba.