Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az EKB eszközei, mihelyt működésbe lépnek, jelentős mértékben enyhítik majd a hozamprémiumra gyakorolt piaci nyomást" - fogalmazott Vittorio Grilli az interjúban, utalva az olasz és a német kötvények hozama között szélesedő szakadékra. "Számottevő elsődleges többlettel rendelkezünk és jövőre strukturális egyensúlyt érhetünk el a költségvetésben" - mondta. "Mindössze arra van szükségünk, hogy a piacok... továbbra is bízzanak bennünk és megtartsák befektetéseiket az országban".

Vittorio Grilli úgy látja, hogy az EKB mandátuma értelmében jár el, amikor stabilizáló céllal interveniál a szuverén kötvénypiacon, mivel az euróövezeti tagországok kötvénykamatainak magas volatilitása megnehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti a monetáris politika érvényesítését.

A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány állami aktívák, elsősorban ingatlanok eladására készül, melynek bevételével egy százalékponttal kíván hozzájárulni a GDP-arányos államháztartási hiány elkövetkező öt évre tervezett 20 százalékpontos csökkentéséhez. A miniszter megemlítette, hogy a kormány más adósságcsökkentő intézkedésekre tett javaslatokat is vizsgál, kiemelte azonban, hogy gazdagokra kivetett különadó Olaszországban nem lesz.