Az olaszoknak nem kell mentőcsomag

Olaszországnak nem lesz szüksége európai mentőcsomagra, mivel az Európai Központi Bank (ECB) intézkedései bőven elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültség enyhítésére - mondta Vittorio Grilli gazdasági miniszter az olasz La Repubblica lapnak adott interjúban.
MTI-Eco, 2012. augusztus 12. vasárnap, 17:21
Fotó: Napi.hu

"Az EKB eszközei, mihelyt működésbe lépnek, jelentős mértékben enyhítik majd a hozamprémiumra gyakorolt piaci nyomást" - fogalmazott Vittorio Grilli az interjúban, utalva az olasz és a német kötvények hozama között szélesedő szakadékra. "Számottevő elsődleges többlettel rendelkezünk és jövőre strukturális egyensúlyt érhetünk el a költségvetésben" - mondta. "Mindössze arra van szükségünk, hogy a piacok... továbbra is bízzanak bennünk és megtartsák befektetéseiket az országban".

Vittorio Grilli úgy látja, hogy az EKB mandátuma értelmében jár el, amikor stabilizáló céllal interveniál a szuverén kötvénypiacon, mivel az euróövezeti tagországok kötvénykamatainak magas volatilitása megnehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti a monetáris politika érvényesítését.

A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány állami aktívák, elsősorban ingatlanok eladására készül, melynek bevételével egy százalékponttal kíván hozzájárulni a GDP-arányos államháztartási hiány elkövetkező öt évre tervezett 20 százalékpontos csökkentéséhez. A miniszter megemlítette, hogy a kormány más adósságcsökkentő intézkedésekre tett javaslatokat is vizsgál, kiemelte azonban, hogy gazdagokra kivetett különadó Olaszországban nem lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2012.08.12 23:08

jaja pár hónap alatt 500 milliárd euro távozott....a spanyol nátha az fertöző!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.08.12 19:20

Mondtak ilyet a spanyolok is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html