Az olcsó olaj miatt leminősítették Szaúd-Arábiát

Leminősítette Szaúd-Arábia államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az olcsó olaj miatt a szaúdi államháztartási hiány szinte példátlan mértékben nő az idén.
MTI-Eco, 2015. október 30. péntek, 23:33
Fotó: MTI/AP

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AA mínusz/A-1 plusz"-ról egy fokozattal "A plusz/A-1"-re rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló szaúdi államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat is még az elsőrendű befektetői ajánlású kategóriában van, de az S&P további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben a rontott besoroláson is.

A hitelminősítő az indoklásban kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított szaúdi államháztartási hiány az idén eléri a 16 százalékot a tavaly mért 1,5 százalékos deficit, illetve a két éve elért 7 százalékos többlet után.

A Standard & Poor's hangsúlyozza, hogy Szaúd-Arábia államháztartási egyenlege a 2013-ban zárult tíz évben évente átlagosan 13 százalékos többletet mutatott. A cég várakozása szerint ugyanakkor ha az olajárak nem emelkednek érdemben, akkor a szaúdi államháztartás GDP-arányos hiánya még jövőre is 10 százalék, 2017-ben 8 százalék, 2018-ban pedig 5 százalék lesz, akkor is, ha a szaúdi kormány végrehajtja a tervezett költségvetési konszolidációs lépéseket.

Az S&P elemzői szerint az államháztartási egyenleg várható idei romlásának puszta mérete, valamint az, hogy a költségvetési bevételek 80 százaléka a szénhidrogénszektortól függ, a szaúdi közfinanszírozási rendszer sérülékenységére utal.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára a 2015-2018-as időszakban is csak 63 dollár lesz. A Standard & Poor's számításai szerint ez azt jelenti, hogy a szaúdi kormány GDP-arányos bevételei ebben az időszakban nem fogják meghaladni a 30 százalékot a tavaly mért 40 százalék után.

Más nagy londoni házak sem számolnak az olajárak jelentősebb felfutásával a következő években, sőt egyes prognózisok szerint jövőre további árcsökkenés várható.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző és előrejelző intézete Londonban ismertetett új prognózisában közölte: a Brent esetében 2015 egészére 53 dolláros, 2016-ban 60 dolláros hordónkénti átlagos árfolyamot vár.

Az EIU várakozása szerint a Brent hordója 2017-ben átlagosan 73 dollárba kerül majd, de a ház hangsúlyozta, hogy ez is messze elmaradna a 2010-2014 közötti időszak árszintjeitől.

Az EIU szerint az OPEC-csoport továbbra is növekvő kínálata és az változatlanul magas amerikai kínálat együtt arra vall, hogy a globális nyersolajpiacra a jövő év jelentős részében is a kínálati bőség lesz jellemző, miközben a kereslet csökken.
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő új, felülvizsgált előrejelzése szerint az olajárak érdemben csak 2017-től kezdenek emelkedni.

Korábbi prognózisaiban a Moody's ezt 2016-ra valószínűsítette, most már azonban azzal számol, hogy jövőre a Brent hordónkénti átlagára még alacsonyabb lesz, mint az idén. A hitelminősítő új előrejelzése 2015 egészére 55 dolláros, 2016-ra 53 dolláros, 2017-re 60 dolláros éves Brent-árfolyamátlagot jósol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Heliantusz, 2015.11.01 09:13

@lauda:

,,@Heliantusz: Írd meg a meglátásodat, hogy Szaúd-Arábia miért vett volna fel kölcsönt akkor, amikor még sok pénze volt és kilátása sem volt az olajár csökkenéséről?"

És megírta?
Ez volt a ,,kimerítő" válasza:

,,@Helianusz: Rendesen kikezdte az agyadat a hatterhatalom az mar biztos :)"

De te sem nagyon halmoztad a konkrétumokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Heliantusz, 2015.11.01 09:11

@lauda:

,,Csupán azért vett fel kölcsönt , mert szinte kamat mentesen kapta , és adta tovább jó kamatra.
Ez most USA bosszúja Szaudi leminősítés esetén emelkedik a felvett hitelek kamata. batár -ellenség-üzlet"

Már tényleg azt hiszem, hogy a Marsról írok, vagy ti onnan.
A gazdag ember akkor sem vesz fel kölcsönt (még nulla kamatra sem), ha kamatra akar kölcsönt adni. Azért, mert rendelkezik azzal azzal a pénzzel, amit kölcsön akar adni. Az sem mellékes, hogy nincsen olyan uzsorás, akinek sok pénze és kevés esze van. Kamatmentes kölcsön az uzsorás részéről azt jelenti, hogy teljesen el ment az esze. A kamat a nyereség, amiért kölcsön adnak, amiből az uzsorás él. A hitelezőknél is így van. Gazdag állam nem kér kölcsön, legfeljebb kölcsön ad, mert van miből. Ismerve a hitelezők politikáját, kifejezetten és egyértelműen hátrány kölcsönt felvenni. A legtöbb ország torkán úgy nyomták le a kölcsönök első adagját, amire valójában az adósoknak szükségük sem volt. Lásd Ukrajna példáját. Akkor került igazán bajba, amikor a hitelezőkhöz folyamodott ,,segítségért". Meg is kapta, ahogyan a többi is, így mi is.

Az, hogy Szaúd-Arábia vett fel kölcsönt (mert vett fel, csak én kérdezem, miért, mi érdeke fűződött hozzá), az azt jelenti, hogy rávették, kényszerítették. Más magyarázat nincs, még akkor sem, ha a kényszerítésről nem tudok írni semmit. Vedd magyarázatnak, hogy a háttérhatalom befolyása nagy. Persze háttérhatalom szerinted sem létezik, de attól függetlenül akkor is befolyásos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.11.01 07:49

@Heliantusz: Írd meg a meglátásodat, hogy Szaúd-Arábia miért vett volna fel kölcsönt akkor, amikor még sok pénze volt és kilátása sem volt az olajár csökkenéséről?

Csupán azért vett fel kölcsönt , mert szinte kamat mentesen kapta , és adta tovább jó kamatra.
Ez most USA bosszúja Szaudi leminősítés esetén emelkedik a felvett hitelek kamata.
batár -ellenség-üzlet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.10.31 23:22

@Helianusz: Rendesen kikezdte az agyadat a hatterhatalom az mar biztos :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Heliantusz, 2015.10.31 20:12

@Rodent:

,,@Heliantusz: Mar zsido is vagyok? Jo tudni. :D"

A fajta, ha nem érte valamit, a másikat hülyézi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html