Az oligarhák kiváltságos helyzete eddig is közismert volt Oroszországban, egy friss felmérés szerint azonban minden hiedelemnél nagyobb vagyonnal bírnak. A kérdésben elfogultsággal nemigan vádolható Credit Suisse bank felmérése szerint nemhogy a felső egy százalék és a többi ember, de még az előbbiben is hatalmasak a vagyoni különbségek.

A pénzintézet által jegyzett Global Wealth Report 2013 konklúziója szerint jelenleg 110 milliárdos birtokolja a teljes orosz vagyon 35 százalékát. Ezzel a teljesítménnyel Oroszország vagyoni eloszlása a legegyenőtlenebb az egész világon, mindössze néhány karib-tengeri szigetország előzi meg. A leggazdagabb 110 orosz kezében összesen 420 milliárd dollár vagyon van, vagyis fejenként átlagosan mintegy négymilliárd dollárral rendelkeznek.

A felmérés leginkább megdöbbentő adata egyértelműen az a 35 százaléknyi vagyon, ami az oligarchák kezében összpontosul. Összehasonlításképpen: ez az arány világszerte általában 1-2 százalék között mozog. A Forbes jelenleg 13 orosz vagyonát becsüli tízmilliárd dollár fölé, jelenleg a leggazdagabb a 17,6 milliárd dolláros Alisher Usmanov.

A hatalmas egyenlőtlenség forrása a svájciak szerint a privatizációban gyökerezik. Ekkor vették át magánszemélyek a korábbi nagyvállalatok vezetését, illetve jutottak hozzá állami monopóliumokhoz. A rendszerváltás éveiben a bányászatban és a bankszektorban lehetett gyorsan hatalmas összegekhez jutni, majd az 1998-as rubelválságból is szinte pillanatok alatt talpra tudott állni. Utóbbiban nagy segítséget nyújtott a kőolaj folyamatosan emelkedő ára, aminek köszönhetően évi 7-8 százalékos GDP növekedést tudtak produkálni. Az olajoligarchák az úgynevezett transzferárazással teremtették meg vagyonukat: az eljárás lányege, hogy az államtól fillérekért megvásárolt olajat a világpiacon - immár piaci áron, dollárért - értékesítik tovább. Az ekkor meggazdagodottak jelentős része mai napig az orosz gazdasági elit tagja. Manapság már sokkal inkább jellemző, hogy busás állami megrendelésekkel juttatják komoly pénzekhez a gazdaságival szorosan összefonódó politikai holdudvart.

A Credit Suisse felmérése szerint minden korábbinál nagyobb vagyon összpontosul a világ gazdagjainak kezében. A svájciak számításai szerint jelenleg 241 billió dollár vagyonuk van, ami 4,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az egy főre jutó átlagos vagyon 51 600 dollárra nőtt az Egyesült Államokban, de ennél többet mond, hogy a világ felső tíz százaléka birtokolja a teljes vagyon 86%-át. Észak-Amerika vagyona valamelyest meghaladja az Európában lévőjét, igaz nem sokkal, a növekedés viszont a tengerentúlon nagyobb, így a különbség vélhetően a következő években is nőni fog a két kontinens között.