Az Omabacare miatt távozik a miniszter

Lemondott Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reform bevezetését követő problémák miatt - közölték amerikai kormányzati tisztviselők.
Inforádió, 2014. április 11. péntek, 09:47
Fotó: Reuters

A Barack Obama elnök nevéhez fűződő reform az amerikai társadalombiztosítási rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázadban, mert eddig nem biztosított amerikaiak millióira terjesztette ki a megfizethető egészségügyi ellátás elérhetőségét. Bevezetését követően ugyanakkor technikai hibák sorozata történt, és ezért Sebelius vállalta a felelősséget. A legsúlyosabb problémát az okozta, hogy az új biztosításokat fogadó honlap összeomlott, és heteken át nem volt elérhető.

A lényegi elemeiben 2010-re kidolgozott reform a belpolitikai viták középpontjában állt, az ellenzéki republikánusok számos pontjában bírálták. Minden bizonnyal az őszi - félidős - kongresszusi választásokon is fontos szerepet fog kapni.

A lemondást hivatalosan pénteken jelentik be. Sebelius utódja Sylvia Mathews Burwell, a Fehér Ház Közigazgatási és Költségvetési Hivatalának jelenlegi igazgatója lesz.

A törvénycsomagot Obama kormányzása eddigi legfontosabb eredményének tartja. A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondjuk volt.

Az új rendszer keretében már több mint 7 millióan kötöttek magán-egészségbiztosítást.

A Republikánus Párt több ízben megpróbálta megtorpedózni a reformot, ám ezt sem a Legfelsőbb Bíróságon, sem pedig azzal nem sikerült elérnie, hogy tavalyelőtt megpróbálta elnökké választatni a jogszabály visszavonását ígérő Mitt Romneyt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.11 11:29

...évi 1500 mrd dollár eloffhsrorzott -eladóoptimalizált pénzből futná jó egészségügyre -oktatásra -közbiztonságra ..,ugye?..unortodox módon ,nem neoliberális módon !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html