Az Orbán-korszak sem tart örökké - tartja a mondás Brüsszelben

Nyugaton úgy látják, hogy a lengyel és a magyar vezetés megsérti az európai alapértékeket, ezért már az is felmerült az ottani elit köreiben, hogy kár volt beengedni az EU-ba a kelet-közép-európai országokat. A Financial Times publicistája elhamarkodottnak tartja ezt a vélekedést.
Komócsin Sándor, 2017. november 16. csütörtök, 11:26
Fotó: Pixabay

Néhány évvel ezelőtt, a görög adósságválság legsúlyosabb időszakában az akkori lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski nyíltan arra kérte a németeket, hogy vegyék határozottabban a kezükbe az EU irányítását. A 2015-ben hatalomra került kormánypárt viszont újabb kártérítés követel Berlintől a második világháborús lengyel veszteségekért.

Ez a fordulat jól mutatja az EU előtt álló kihívásokat - véli Philip Stephens, a Financial Times (FT) publicistája. Az egyik kihívás az, miként válaszoljon egyes volt szocialista országok elfordulására a liberális demokráciától az autoritáriánus nacionalizmus felé (amelynek visszaszorítása érdekében az uniót létrehozták). A másik kihívás: miként lehet megelőzni az elkerülhetetlen német túlsúly hegemóniává alakulását.

Lengyel fordulat

Sikorski 2011-ben elhangzott megjegyzése azt a félelmet tükrözte, hogy az adósságválság nem csupán az eurózónát, hanem az EU-t is lerombolja. Ahogy fogalmazott túl kevésnek látja Németország részvételét a probléma kezelésébe - végül az eurótagállamok anyagi támogatásával kerülték el Görögország, Portugália és Írország államcsődjét, illetve Spanyolország bankválságát. A lengyel külügyminisztertől már-már meghökkentően hangzó elvárást azzal egészítette ki, hogy nem dominanciát, hanem vezetést várnak a németektől.

Sikorski mintha egy más világban szólalt meg ahhoz képest, ami a 2015 végi hatalomváltás után kialakult Lengyelországban. A jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság a jövő felől a múlt felé fordította az országot.

A nacionalizmusnak mindig szüksége van ellenségre, ezért párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski, aki egyben az ország tényleges vezetője, a jelenleg kevésbé fenyegető Oroszország helyett megtalálta Németországot. A nemzeti büszkeség nevében követel további kártérítést a háborús pusztításért - azaz nem jogi alappal, amiről Lengyelország 1952-ben lemondott.

Magyar példa

És a Jog és Igazságosság nincs egyedül - emlékeztet az FT publicistája. Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt az első a posztkommunista éra vezetői közül, aki visszautasította a liberális demokráciát, amelyhez Nyugat-Európa ragaszkodik, és a demokratikus fékek és ellensúlyok leépítésével betonozta be a hatalmát.

A lengyel és a magyar vezető egyet értett abban, hogy a 2015-ös nagy bevándorlási válságot felhasználva behúzzák Csehországot és Szlovákiát autoritáriánus irányvonal követésébe. Amiben eltér a politikájuk, az az Oroszországhoz fűződő viszony. Stephens szerint Orbánnak nehézséget okoz, hogy elrejtse elragadtatását Vlagyimir Putyin orosz államfő iránt.

Jó volt ez?

A nyugat-európai eliteknek annyira elegük van ebből, hogy már felmerült a köreikben: nem volt-e történelmi hiba az EU keleti bővítése? Lengyelország a teljes brüsszeli büdzsé tizedének felszívásával az EU-támogatások legnagyobb kedvezményezettje. Nincs olyan építkezés Magyarországon, amelybe ne folyna uniós pénz. Miközben elfogadják a nyugaton kitöltött csekkeket, Kaczynski és Orbán gúnyolódnak a demokratikus játékszabályok és a jog uralmának betartásán.

Az egyik válasz erre Brüsszelben, Berlinben és Párizsban az, hogy el kell zárni a pénzcsapot. Nem kellene az EU-nak finanszíroznia olyan kormányokat, amelyek megfojtják hazai ellenzéküket, fittyet hánynak az Európai Bíróság döntéseire és visszautasítják, hogy részesedjenek a menekültválság kezelésének terheiből! Nézzük meg, hajlandóak lennének-e saját zsebükből fenntartani illiberális államaikat!

Nem lesz jó

Az FT szakírója úgy véli, nem működne a pénz megvonása. Ha a rendszerváltás után megtagadták volna ezektől az országoktól a csatlakozást a Nyugathoz, akkor káoszba zuhantak volna és/vagy Oroszország ölelésében kerestek volna melegséget maguknak. Ha most a perifériára szorítanák őket, az hasonló kockázattal járna.

Stephens ezért azt tippeli, hogy az EU-nak legalábbis egy időre bele kell nyugodnia, hogy a falain belül együtt kell élnie a nacionalistákkal. Jobb ha arra koncentrálnak, hogy Lengyelország és Magyarország itt lesz Kaczynski és Orbán hatalmának elporladása után is.

Ami Németországot illeti, amikor - vagy esetleg ha - az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, még erősebb lesz a fölénye az államközösségen belül. Ezért rendkívül fontos, hogy Angela Merkel kancellár és Emmanuel Macron francia államfő, azaz a mindenkori berlini és párizsi vezetés, politikai elit valós partnerségben működjön együtt egymással.

A nyitókép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.11.17 15:43

Sima kormányváltás már lassan elképzelhetetlen, Orbán már éppen úgy dühíti az embereket mint anno Rákosi.
Mindenhonnan a hazugság szól, hazugság tv vcsatornák, hazugság rádiók, hazugság, lapok, hazug politikusok természetesen mindezek mögött.
A hatalomvesztés számukra tragédia, személyileg is.
Bízhatunk benne, hogy a NATO meg az Unió nem hagyja nagyon elfajulni a dolgokat és a fideszverés csak a szavazatokban nyilvánul meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.17 15:16

@Bahnsteig_Eins: "Azaz neked, macskaeledelzabáló..."

Ruszkibérenc! Ostoba vagy, és amellett egy szerencsétlen flótás is, aki már annak is örül, hogy ha már nem csak bottal piszkálják meg! :-)
Az orosz részvényeid jól hoznak, mert nekem a Tesla egyre jobban! Ha, ha , ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.17 15:09

@zana: "Remegő fejű, félős öregeknek jó duma."

Azaz neked, macskaeledelzabáló...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.11.17 15:00

@zana:
A zombi G. verhostádtól minden rúgás dicséret!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.17 13:13

Mindenki a magyarokat rúgja, pontosabban az ország kormányát. A sok elbutítottnak annak a kétmilliónak ez miért nem gyanús?
Miért is haragudnának ránk mint népre? Orbán viszont ezt nyomja "báncsák" a magyart, de ő erős(kb. mint egy galambpuki) és megvéd bennünket. Remegő fejű, félős öregeknek jó duma.
Láttunk egy riportot, hogy összes s***ják a Keleti környékét, erről beszélgettünk. Egy néni a beszélgetést hallva kérdezi, a migransok? Még meg is lepődött a válaszon, nem hanem a magyarok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html