Oroszország megerősíti kapcsolatait a sztálinista észak-koreai rezsimmel - jelentette a RIA Novosztyi. A két ország képviselői az orosz távol-kelet sarkán lévő Vlagyivosztokban találkoztak, ahol több megállapodást kötöttek. A koreaiak lehetővé teszik az orosz vállalatoknak, hogy hozzáférjenek az ország arany- és egyéb fémbányáihoz, továbbá egyszerűsítik az orosz üzletemberek vízumainak kiadását.

Megengedik a menedzsereknek és a szakértőknek, hogy használják mobilkommunikációs eszközeiket Észak-Koreában, továbbá hozzáférjenek az internethez. Ez a két tevékenység a helyiek számára az elképzelhetetlen luxus kategóriájába tartozik. Az orosz bankok számlákat nyitnak a koreai félnek, amelyeken rubeltranzakciókat bonyolíthatnak le. Alekszander Galushka távol-keleti fejlesztési miniszter arról számolt be, hogy az oroszok különleges engedélyt kaphatnak arra, hogy beszálljanak a nyersanyag-kitermelésbe és az új lelőhelyek feltárásába.

Nagyvonalú Putyin

Már ebben a hónapban megkezdődnek a két ország közti rubelátutalások, miután az orosz bankok megnyitják az első számlákat. A pénzügyi együttműködés megkönnyítése várhatóan jelentősen felpörgeti a kereskedelmi és más gazdasági kapcsolatokat. A felek célja, hogy 2020-ra évi egymilliárd dollárra növeljék külkereskedelmi forgalmuk értékét. Tavaly ez közel 113 millió dollár volt, ami 64 százalékkal több a 2012-esnél.

Galushka elmondása szerint az új megállapodásokat az tette lehetővé, hogy Oroszország nemrégiben leírta a szovjet időkből hátra maradt észak-koreai adósság jelentés részét. Vlagyimir Putyin államfő utasítására a 11 milliárd dolláros tartozás 90 százalékát elengedték, a megmaradt 1,1 milliárd dollárt a következő 20 évben fizetik vissza a koreaiak.

Moszkva az ázsiai országokkal igyekszik erősíteni kapcsolatait, miután a Krím félsziget bekebelezése miatt a nyugati országok szankciókat vezettek be ellene. Az orosz vállalatok vezetői számos megállapodást írtak alá kínai partnerekkel Putyin elnök májusi pekingi látogatása idején. Úgy tűnik, az oroszok listáján Kína után Észak-Korea következik.