Az orosz jegybank nem változtatott az alapkamaton

Az orosz jegybank az elemzői várakozásokkal összhangban 11 százalékon tartotta az alapkamatot, mert a rubel újbóli gyengülése növelte az inflációt.
MTI-Eco, 2015. szeptember 11. péntek, 13:57
Fotó: MTI/EPA

A Reuters által megkérdezett mind a 23 szakértő az alapkamat szinten tartását várta. A jegybank pénteki döntése megakasztotta a kamatcsökkenési ciklust, aminek célja az volt, hogy egyre alacsonyabb kamatokkal élénkítsék a nemzetközi szankciókkal sújtott gazdaságot, amelyre nyomást gyakorol az alacsony olajár is.

Megfigyelők szerint a jegybank pénteki döntésében az is szerepet játszott, hogy a jövő héten kamatot emelhet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, ami a rubel gyengülését okozhatja.

A rubel csaknem 10 százalékkal gyengült a dollárral szemben azóta, hogy a jegybank július utolsó napján 50 bázisponttal a jelenleg is érvényes 11 százalékra csökkentette az alapkamatot. A rubelgyengülés hatására az infláció már a második egymást követő hónapban nőtt, augusztusban 15,8 százalék volt.

Megfigyelők szerint a jegybank decemberig, sőt valószínűleg a jövő év elején sem változtat az alapkamaton, arra várva, hogy miként alakul az infláció, és merre mozdul a rubel.

A jegybank most azzal számol, hogy 2016 szeptemberében 7 százalék, 2017-ben 4 százalék lesz az éves infláció.

Oroszországban az idén eddig 600 bázisponttal csökkent az alapkamat, miután december 16-án váratlanul az addigi 10,5 százalékról 17 százalékra emelték, így próbálva megvédeni a rubel árfolyamát, és megfékezni az inflációt.

A jegybank október 30-án tartja újabb kamatdöntő ülését.

HOZZÁSZÓLÁSOK