Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közel egy hónapja a jegybank a szakértők által várt mértékben, 25 bázisponttal a jelenleg érvényes szintre csökkentette az alapkamatot. Idén ez volt a második orosz kamatcsökkentés.

Az orosz jegybank tavaly hat alkalommal, összesen 225 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely 2017 elején 10 százalékon állt. (Csökkent az orosz bankrendszer profitja.)

Az orosz központi bank a pénteki kamatdöntő ülés után ismertetett közleményben azt hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal szemben április 6-án elrendelt újabb amerikai gazdasági szankciók miatt gyengült a rubel, aminek "az egyik következménye az lehet, hogy az infláció az eddig vártnál hamarabb kerül a 4 százalékos jegybanki cél közelébe". A jegybank leszögezte azonban, hogy "nem lát olyan kockázatot, ami miatt az infláció meghaladná a 4 százalékot".

A központi bank előrejelzése szerint az év végén 3-4 százalék lesz az éves infláció Oroszországban, jövőre pedig megközelíti a 4 százalékot.

Februárban 2,2 százalék, márciusban pedig 2,4 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése, ami a jegybank szerint áprilisban 2,3-2,5 százalék lesz.

Az orosz jegybank azzal számol, hogy idén 1,5-2 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP) a tavalyi 1,5 százalékos bővülés után.

Az orosz jegybank legközelebbi kamatdöntő ülését június 15-én tartja.

A kép forrása: Shutterstock.