Az orosz jegybank nem változtatott az alapkamaton

Az orosz központi bank 7,25 százalékon tartotta az alapkamatot, részben az amerikai szankciók hatásai miatt, és jelezte, hogy nem lát sok esélyt újabb kamatcsökkentésre belátható időn belül - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. április 27. péntek, 14:40
Fotó: Shutterstock

Közel egy hónapja a jegybank a szakértők által várt mértékben, 25 bázisponttal a jelenleg érvényes szintre csökkentette az alapkamatot. Idén ez volt a második orosz kamatcsökkentés.

Az orosz jegybank tavaly hat alkalommal, összesen 225 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely 2017 elején 10 százalékon állt. (Csökkent az orosz bankrendszer profitja.)

Az orosz központi bank a pénteki kamatdöntő ülés után ismertetett közleményben azt hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal szemben április 6-án elrendelt újabb amerikai gazdasági szankciók miatt gyengült a rubel, aminek "az egyik következménye az lehet, hogy az infláció az eddig vártnál hamarabb kerül a 4 százalékos jegybanki cél közelébe". A jegybank leszögezte azonban, hogy "nem lát olyan kockázatot, ami miatt az infláció meghaladná a 4 százalékot".

A központi bank előrejelzése szerint az év végén 3-4 százalék lesz az éves infláció Oroszországban, jövőre pedig megközelíti a 4 százalékot.

Februárban 2,2 százalék, márciusban pedig 2,4 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése, ami a jegybank szerint áprilisban 2,3-2,5 százalék lesz.

Az orosz jegybank azzal számol, hogy idén 1,5-2 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP) a tavalyi 1,5 százalékos bővülés után.

Az orosz jegybank legközelebbi kamatdöntő ülését június 15-én tartja.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK