Az orosz jegybank újra a rubelt védi

Az orosz központi banknak egy nap kihagyással csütörtökön ismét dolláreladással kellett erősítenie a gyengülő rubelt.
MTI-Eco, 2014. március 6. csütörtök, 10:03
Fotó: Napi.hu

A rubel árfolyama az év eleje óta mintegy 9 százalékkal gyengült, amiben szerepet játszott, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed december óta fokozatosan zárja el pénzcsapját. Gyengíti a rubelt a krími válság is.

A jegybank pénteken 1,1 milliárd dollárt, hétfőn 11 milliárd dollárt, kedden 305 millió dollárt költött a rubel védelmére.

Az orosz központi bank az idén már harminckettedszer, márciusban harmadszor volt kénytelen beavatkozni dolláreladással a rubel védelmében csütörtökön, mert a rubel tovább gyengült a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest.

A jegybank csütörtökön azt közölte, hogy 5 kopejkával emelte a határértékeket, 35,80 illetve 42,80 rubelre a devizakosárhoz képest. A jegybank automatikusan legalább 5 kopejkával feljebb tolja az árfolyamsáv határértékeit, amint minimum 350 millió dollárt költ devizaeladásra a rubel védelmében.

Az orosz jegybank 7,82 milliárd dollárt és 586 millió eurót költött a rubel árfolyamának erősítésére csak januárban. Ez az összeg jóval felülmúlja a decemberben ugyanerre a célra fordított 3,57 milliárd dollárt és 326 millió eurót.

Tavaly június végén változtattak hosszú idő után először az árfolyamsávon, 31,65-38,65 rubelről indulva. Novemberben hatszor, decemberben nyolcszor, januárban tizenháromszor, februárban tizenhatszor került sor sáveltolásra. Csütörtökön a dollár-euró kosár egy egysége 42,19 rubelt ért. Az orosz jegybanknak január végén 498 milliárd dollár értékű volt a deviza- és az aranytartaléka.

HOZZÁSZÓLÁSOK