Az elfoglalt határőregységek katonái ellen súlyos fizikai erőszakot, fegyveres megfélemlítést alkalmaznak - hangoztatta a sajtóosztály. A határőrség közleménye szerint az orosz kommandósok specialistái igyekeznek pszichológiai nyomást gyakorolni az ukrán katonákra, és ultimátum formájában követelik, hogy vessék alá magukat az új krími vezetés utasításainak.

Aktív verbuválási kísérletek folynak, közben az orosz katonák igyekeznek minél több bizalmas információt kiszedni az ukrán katonai egységek irányítási struktúrájáról, az operatív alegységekről és munkatársakról. Emellett kitartóan próbálják rávenni az ukrán határőröket arra, hogy működjenek velük együtt, hivatalos munkahelyeket is felajánlva nekik.
Az ukrán határőrség sajtószolgálata közölte emellett azt is, hogy az orosz katonák a blokád alá vont határőregységeknél megsemmisítették a kamerás megfigyelőrendszereket, és zavarják a mobiltelefon-összeköttetést.

A nagyobb képért kattintson!
Kép: MTI

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség előzőleg, a Krími Autonóm Köztársaság új, oroszbarát kormányára hivatkozva azt jelentette, hogy már több mint háromezer ukrán katona állt át a krími orosz vezetés alá ez elmúlt napokban. Az ukrán Szabadság rádió jelentése szerint az orosz erők a krími stratégiai objektumok jelentős részét ellenőrzésük alá vonták. Az elmúlt órákban blokád alá vonták a kercsi parti őrség csapatát.

Ugyanakkor Feodoszijában az ukrán tengerészgyalogság, Perevalnyében pedig a parti őrség még tartja magát, megakadályozta a helyi egységek területének elfoglalását. Utóbbi településen helyi lakosok és egyházi képviselők segítettek ebben az ukrán katonáknak.