Január óta egyre gyakrabban vádolnak meg Oroszországban embereket kémkedéssel vagy hazaárulással - írta meg a varsói Gazeta Wyborcza. A közelmúltban őrizetbe vették Vlagyimir Golubjovot, az Orosz Szövetségi Atomkutató Központ tudósát, robbanóanyag-szakértőt államtitok elárulásáért, mert egy előadásban beszámolt munkájáról, s ezt nyilvánosságra hozta egy szaklap. Jurij Szolosenkót, az ukrán Znamja üzem igazgatóját kémkedéssel gyanúsítva tartóztatták le. A kémelhárítás most hozta nyilvánosságra egy újabb, hazaárulással és a nyugati hatalmak javára elkövetett kémkedéssel vádolt személy, Gennagyij Kravcev letartóztatását. Az ügyét olyan titkosan kezelik, hogy a nevén kívül semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra. Az övét követte Szergej Minakov, a Fekete-tengeri flotta egyik tartályhajójának matrózáé, ebben az esetben sem közölték, kinek kémkedett volna.

Elárulták viszont, hogy az Egyesült Államoknak kémkedett Jevgenyij Pjetrin, a moszkvai patriarchátus nemzetközi osztályának volt alkalmazottja. Nem világos, hogy milyen államtitkokhoz juthatott hozzá az orosz pravoszláv egyház tisztviselője. Az ügyet még pikánsabbá teszi, hogy az orosz média szerint Pjetrin korábban az orosz különleges szolgálatoknak dolgozott.

Ez a letartóztatási hullám a szokásosnál nagyobb visszhangot kelthet Szvetlana Davidova ügye után. A vjazmai hét gyerekes asszonyt januárban tartóztatták le hazaárulás vádjával. Ezt állítólag tavaly tavasszal követte el, amikor felhívta Ukrajna moszkvai nagykövetségét azzal, hogy a buszon hallotta: a GRU, az orosz katonai titkosszolgálat emberei arról beszéltek, hogy egész egységüket átdobják Ukrajnába. A lengyel tudósító szerint miután az asszonyt szabadon engedték, valószínű, az egész ügyet azért kreálták, hogy megfélemlítsék és figyelmeztessék az oroszokat - lehallgatják a moszkvai követségek telefonjait.

A komoly történelmi hagyományokkal rendelkező kémhisztéria azonban nem az utóbbi napokban kezdődött, csak most ért le az egyének szintjére. Tavalyi indulásakor elsősorban az információtechnológiai szférában pusztított - gyakorlatilag megtiltották a tisztségviselőknek a nyugati okos telefonok használatát, arra hivatkozva, hogy a nyugatiak lehallgathatják. Majd az Internetet vették célba. Dmitrij Rogozin, a hadiiparért felelős miniszterelnök-helyettes is aláírta azt a nyilatkozatot, amely szerint meg kell teremteni a hazafias orosz Internetet, mert a nyugati "villámháborút folytat Oroszország, és ezzel az igazság ellen".

Az orosz parlament tavaly törvényt fogadott el, amely kötelezi a külföldi internetes vállalatokat, hogy 2015. január 1-jétől az oroszországi felhasználók személyes adatait orosz területen levő tárolókban tárolják. Mint a TASZSZ tegnap jelentette, a Twitter nem teljesítette az orosz jogi előírásokat. A duma kommunikációs bizottságának elnöke Leonyid Levin pedig javasolta az internet TOR hálózatához való hozzájutás korlátozását. Folyamatban van a nyugati tanácsadó és könyvvizsgáló cégek kitiltása az állami intézményekből és cégekből, arra hivatkozva, hogy azok munkájuk révén teljes mélységében megismerik a vizsgált helyeket, ami nemzetbiztonsági szempontból elfogadhatatlan.