Az Orosz Központi Bank adatai szerint a idegenforgalmi fizetési mérleg hiánya az orosz oldalon 17,5 milliárd dollár - tette hozzá. Barzikin azt is elmondta: az igazsághoz tartozik, hogy 12 millió orosz utazott külföldre, míg Oroszországba csupán kétmillió turista látogatott. A beutazó turizmus növekedése Oroszországban jóval lassúbb, mint a nemzetközi átlag: a forgalom tavaly a világon 7, Oroszországban mindössze 2 százalékkal, vagyis a statisztikai hibahatáron belüli mértékben nőtt, elsősorban az ázsiai országokból, ezen belül Kínából érkezőknek köszönhetően.

A szövetség egyébként szerdán levélben javasolta az orosz külügyminisztériumnak, hogy hozzanak létre közös munkacsoportot a beutazó turisták létszámának növelését szolgáló intézkedések kidolgozására és a turizmus növekedését akadályozó tényezők elhárítására.

A szövetség szóvivője kifejtette: 2005-ben végeztek egy felmérést az utazási irodák körében, s akkor az érdekeltek 30 olyan tényezőt neveztek meg, amely akadályozza a beutazó forgalom növekedését. Az idei hasonló felmérés során még mindig 18 tényezőt neveztek meg, amelyeken 2005 óta nem sikerült változtatni.

Ezek között szerepel a beutazó vízum megszerzésének bonyolult volta, a külföldi turisták bejelentkezési kötelezettsége, és egyebek mellett az idegen nyelvű tájékoztatás hiánya.

Az RSZT szóvivője szerint különösen a hagyományosan legtöbb turistát Oroszországba küldő országokból érkezők létszáma csökken: tavaly az előző évihez képest Finnországból 24, Németországból 19, Hollandiából 17, Spanyolországból és Franciaországból 16, Ausztriából 14 és Norvégiából 13 százalékkal kevesebb turista érkezett.

Oroszország hosszabb ideje szeretné elérni az Európai Unióval a vízummentességet, de az unió vonakodik ettől, s egyebek között szintén a különféle bürokratikus problémákra hivatkozik. Jelenleg az uniós és az orosz illetékesek azon dolgoznak, hogy listába foglalják azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén bevezethetőnek tekintik majd a vízummentességet.