Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszországban felgyorsítják azoknak a fejlett pilóta nélküli robotrepülőknek, a drónoknak a fejlesztését, amelyek képesek óriási távolságokat megtenni egyetlen üzemanyag-feltöltéssel és feladatik közé tartozik, hogy fegyveres támadást hajtsanak végre - jelentette a Moscow Times Jurij Boriszovra, a védelmi tárca miniszterhelyettesére hivatkozva. A felderítő drónok elterjedtek a világon, így Oroszországban is, ám a harci robotoknak más követelményeknek kell megfelelniük.

A legnagyobb különbség, hogy meghatározott mennyiségű fegyvert is szállítaniuk kell, ezenfelül védettebbeknek kell lenniük az ellenük indított elhárító akciókkal szemben. A védelmi minisztérium már 2011-ben aláírt egy-egy szerződést a Sokol és a Tranzas tervezőirodákkal egy öt tonna és egy tonna teherbírású robotrepülő kifejlesztésére. Boriszov bízik benne, hogy három év múlva felszállnak az első kész példányok.

Oroszország már ma is képes nehezen észlelhető drónok bevetésére, amelyek fontos felderítési adatokat szolgáltatnak. Az USA azonban egy ideje támadásokra is felhasználja egyes robotrepülőit, amivel komoly kritikát váltott ki. A távirányítású gépek ugyanis nehezen azonosítják a célpontokat, ezért többször előfordult, hogy a megcélzott terroristák mellett vagy helyett civilek estek áldozatul rakétáiknak.