Az átlagos orosz háztartások vagyona 14,5 százalékkal marad el az egy évvel ezelőttitől - derül ki a Credit Suisse 2016-os globális vagyonjelentéséből. Az átlagos család vagyona 12 ezer dollárról 10,3 ezerre (2,9 millió forint) csökkent.

Összességében 15 százalékkal, 198 milliárd dollárnyi zuhanást szenvedtek el az oroszok, ami azt jelenti, hogy nagyjából a magyar GDP másfélszeresét veszítették el egy év alatt. Eközben adósságuk aránya vagyonuk értékének 12 százalékáról 16 százalékára nőtt.

A veszteség forrása a lakásárak esése, illetve a rubel gyengülése. Ez ellensúlyozta a tőzsde piaci értékének 2,3 százalékos növekedését. Az oroszok nem pénzügyi vagyonának értéke fejenként átlag 10,2 ezer dollár, míg pénzügyi megtakarításaik-befektetéseik értéke 2,2 ezer dollár.

Az orosz dúsgazdagok vagyonkoncentrációja jobban elhúzott az átlagtól, mint más ország gazdasági elitjéé. A háztartások tíz százaléka tartja kezében a teljes háztartási vagyon 89 százalékát, míg az USA-ban 78, Kínában pedig 73 százalék ez az arány.