Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz Gazprom megkezdte a Török Áramlat vezeték tenger alatti szakaszának gázzal való feltöltését - idézi a Reuters a vezeték üzemeltetőjét.

Oroszország azt tervezi, hogy az év végére éles üzembe helyezi a csővezetéket, amelynek éves kapacitása 15,75 milliárd köbméter lesz. Ezzel a mennyiséggel egyelőre csak a török belföldi fogyasztókat látnák el. Viszont már javában zajlanak az előkészületei egy Európába tartó leágazásnak, amely a hamvába halt Déli Áramlat vezeték kisebb kapacitású újragondolása.

A második, azonos kapacitású rész várhatóan Bulgárián és Szerbián át egészen Magyarországig érne el. A Hürriyet török napilap október elején arról számolt be, hogy ez 2020-ra már működőképes lehet és lesz egy leágazása a Boszniai Szerb Köztársaságban is. Az építési munkálatokat már áprilisban elkezdték a szerb szakaszon a TASS szerint, amely idézve a helyi hálózatüzemeltetőt, azt mondta, hogy jövőre már Horgosnál a magyar határt is elérhetik.

A Török Áramlat balkáni második szakaszát a Gazprom South Stream Lite (Déli Áramlat Lite) néven emlegeti. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján a következő évtized hat legfontosabb célkitűzése közé emelte e gázvezeték bekötését.