Az oroszok megint kitaláltak valamit - megakadályozhatták volna az utasszállító lelövését?

Egyre több hordozható légvédelmi rakéta kerül terrorista mozgalmak kezébe, növelve a polgári repülőgépek elleni merényletek veszélyét – és valószínűségét.
Barabás T. János, 2015. november 13. péntek, 19:36
Fotó: Reuters

A vezető katonai hatalmak egyre intenzívebben keresik a lehetőségét annak, hogy megvédjék a polgári repülőgépeket a terroristák kezébe került hordozható rakéták esetleges támadásaitól. A félelem enyhén szólva nem alaptalan. Jelenleg több mint egy millió hordozható légelhárító rakéta van szolgálatban világszerte, amelyek alkalmasak polgári repülőgépek lelövésére, és felmérhetetlen, ebből mennyit birtokolnak a különböző terrorista szervezetek, különösen mivel az utóbbi években tömegével szerezhettek ilyeneket a líbiai, szíriai, iraki és jemeni katonai raktárak kifosztásával.

Hogy a veszély nem elméleti, adatok is bizonyítják: az amerikai külügyminisztérium adatai szerint 1970-2006-ban több mint 40 polgári repülőgépet lőttek le ilyen kézi légvédelmi fegyverrel, több mint 1000 ember halálát okozva - írta a Russia Beyond the Headlines. Ezért a szükséges technológiával rendelkező országok elkezdték olyan rendszerek kidolgozását, amelyek védelmet tudnának nyújtani a rakétatámadásokkal szemben, adaptálva a harci gépeken már meglevő technikákat.

Ezek azonban általában túlságosan bonyolultnak és költségesnek bizonyultak, így például az amerikai Guardian rendszerből mindössze 12 készült el, és lemondtak a további gyártásról. Az izraeli Elbit Systems Commercial Multi-Spectral Infrared Countermeasures Systemje, amely a jobban hangzó C-MUSIC rövidítéssel fut, a hírek szerint készül, előnye, hogy egyszerűen fel- és leszerelhető a polgári gépekre, ami jelentősen csökkenti használatának költségét.

Az orosz hírügynökség természetesen az orosz rendszert minősíti a leghasznosabbnak, amelynek már a neve is a legfontosabb funkcióra utal. Az Elnök vagy President-S, amit a Radioelectronic Technologies Concern (KRET) gyárt, univerzális. Amennyire a sajtóhírekből kivehető, moduláris építésű, így alkalmas radar, lézer és infravörös irányítású támadó rakéták jeleinek megzavarására, vagyis a vállról indíthatóknál sokkal komolyabb fegyverek elhárítására.

Ez a rendszer például megvédhette volna a Kelet-Ukrajna felett orosz gyártmányú - de tisztázatlan tulajdonú - BUK rakétával lelőtt maláj utasszállító repülőgépet.

A President-S-nek eddig akár helikopterre, akár polgári repülőgépre szerelték fel, a gyártó országtól függetlenül bármilyen támadó rakétát sikerült eltéríteni a célponttól. Sokoldalú hatékonyságának és az ennek bizonyítását követően a jelentős számú védelmi és polgári megrendelésnek köszönhetően a rendszer ára és karbantartási költsége jelentősen csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK