A Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM) június elején végzett közvélemény-kutatásában másfélezer embert kérdeztek meg 43 orosz régióban. Harminchat százalékuk választotta az orosz elnököt erkölcsi szempontból a legtekintélyesebbnek.

Mögötte nagy különbséggel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szergej Sojgu, a védelmi tárca vezetője következik. Őket a megkérdezettek 6, illetve 5 százaléka tartja erkölcsösnek. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőt és Nyikita Mihalkov orosz színész-filmrendezőt a megkérdezettek 3 százaléka választotta ki.

Az erkölcsi szempontból tekintélyes közszereplők között a megkérdezettek Kirill orosz ortodox pátriárkát és Ramzan Kadirov csecsen elnököt is megnevezték.

Az oroszok ugyanakkor egyre inkább hajlanak arra a véleményre, hogy manapság kevesebb az erkölcsössége miatt tekintélyesnek mondható ismert ember Oroszországban, mint amennyi az 1970-es és az 1980-as években volt. Ezt gondolja a megkérdezettek 40 százaléka.

Azzal a válaszolók 84 százaléka ugyanakkor egyetért, hogy szükség van erkölcsi tekintélyekre, főként azért, hogy az emberek példát vehessenek róluk, de azért is, hogy tanácsot kérhessenek tőlük, vagy hogy hallgassanak is rájuk.

Oroszországban az utóbbi hónapokban valamennyi közvélemény-kutatás Vlagyimir Putyin népszerűségének és tekintélyének növekedését igazolta.