Az orosz gazdaság lényegében stagnálni fog idén, részben az Ukrajnával szemben kialakult feszültség, részben a kihűlőben lévő nyugati kapcsolatok miatt - vélik a moszkvai gazdasági fejlesztési minisztérium szakértői. A GDP idén 0,5 százalékkal bővülhet - derül ki friss előrejelzésükből. A tárca 2013 decemberében még 2,5 százalékos prognózist adott 2014-re.

A változtatás oka, hogy a korábban várnál gyorsabban távozik a tőke Oroszországból, az állami és a magánbefektetések is hanyatlanak és visszaesett az orosz energiahordozók iránti kereslet - jelentette ki Andrej Klepacs miniszterhelyettes a Vedomosztyi tudósítása szerint. A kivonuló tőke értéke elérheti a csillagászati, 100 milliárd dolláros nagyságot.

Egyes elemzők nem tartják elég pesszimistának a sötét kormányzati jóslatot - írja a Moscow Times. A jelenlegi trendek alapján a lassulás sokkal nagyobb lehet annál, amekkorának most látszik - véli Nyikolaj Kondraszov, a moszkvai közgazdasági főiskola tanára. Várakozásai szerint nem hogy növekedés nem lesz, de az orosz GDP nagyjából 1,5 százalékkal zsugorodni fog.

A végső mérték attól függ mennyire esnek vissza a külföldi és a hazai olaj- és gázeladások, hogyan alakul az infláció és a rubel árfolyama. Kondraszov az év végére hatszázalékos inflációt vár, ami még ennél is rosszabb lehet, ha a rubel sokat gyengül.

A minisztérium előrejelzése reális, ám ha a politikai helyzet tovább romlik, a növekedés gyengébb lehet - véli Vlagyimir Tyihomirov, az Otkritie pénzügyi szolgáltató vezető elemzője. Véleménye szerint a romló gazdasági helyzetnek tágabb okai vannak, amelyeket csak felerősít az ukrán válság. Az újabb prognózis is rámutat például arra, hogy mennyire függ az ország az energiahordozó-exporttól. Kondraszov szerint a befektetői környezet javítása érdekében mérsékelni kellene az állami tulajdont, különösen a bankszektorban, ahol a legnagyobb szereplők mindegyike az állam kezében van.