Az oroszoknak is fájni fog

Brutálisan leszállította a GDP idei növekedésére adott előrejelzését az orosz gazdasági minisztérium, ám az elemzők szerint még a stagnálást jelző várakozás is túl optimista. Kellett nekik a Krím, így jártak - tehetnék hozzá.
Napi.hu, 2014. április 9. szerda, 19:12
Fotó: Reuters

Az orosz gazdaság lényegében stagnálni fog idén, részben az Ukrajnával szemben kialakult feszültség, részben a kihűlőben lévő nyugati kapcsolatok miatt - vélik a moszkvai gazdasági fejlesztési minisztérium szakértői. A GDP idén 0,5 százalékkal bővülhet - derül ki friss előrejelzésükből. A tárca 2013 decemberében még 2,5 százalékos prognózist adott 2014-re.

A változtatás oka, hogy a korábban várnál gyorsabban távozik a tőke Oroszországból, az állami és a magánbefektetések is hanyatlanak és visszaesett az orosz energiahordozók iránti kereslet - jelentette ki Andrej Klepacs miniszterhelyettes a Vedomosztyi tudósítása szerint. A kivonuló tőke értéke elérheti a csillagászati, 100 milliárd dolláros nagyságot.

Egyes elemzők nem tartják elég pesszimistának a sötét kormányzati jóslatot - írja a Moscow Times. A jelenlegi trendek alapján a lassulás sokkal nagyobb lehet annál, amekkorának most látszik - véli Nyikolaj Kondraszov, a moszkvai közgazdasági főiskola tanára. Várakozásai szerint nem hogy növekedés nem lesz, de az orosz GDP nagyjából 1,5 százalékkal zsugorodni fog.

A végső mérték attól függ mennyire esnek vissza a külföldi és a hazai olaj- és gázeladások, hogyan alakul az infláció és a rubel árfolyama. Kondraszov az év végére hatszázalékos inflációt vár, ami még ennél is rosszabb lehet, ha a rubel sokat gyengül.

A minisztérium előrejelzése reális, ám ha a politikai helyzet tovább romlik, a növekedés gyengébb lehet - véli Vlagyimir Tyihomirov, az Otkritie pénzügyi szolgáltató vezető elemzője. Véleménye szerint a romló gazdasági helyzetnek tágabb okai vannak, amelyeket csak felerősít az ukrán válság. Az újabb prognózis is rámutat például arra, hogy mennyire függ az ország az energiahordozó-exporttól. Kondraszov szerint a befektetői környezet javítása érdekében mérsékelni kellene az állami tulajdont, különösen a bankszektorban, ahol a legnagyobb szereplők mindegyike az állam kezében van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.04.10 12:50

Minden ország a pénzpiaci befektetőktől függ, Lehet élni nélkülük is, pl. Észak Korea, Irán.. de az életszínvak nem olyan amit itt vagy oroszoknál a nép tolerálni fog, Putyinon nőni fog a nyomás, ahogy vissza kell fognia az állami kiadásokat idővel, ha nem enyhülne a helyzet, de szerintem enyhülni fog hamarosan.. ennek a bizonytalan helyzetnek fenntartása, nem érdeke Európának, és Oroszországnak sem. Ez pusztán annyit jelent, Oroszország is csak egy ország, amely épp úgy működik mint az összes többi, de hozzá teszem Európai is érzi, saját szankciói súlyát, nem csak az orosz felet érintik, és nem hiszem, hogy sokáig szeretnék ezeket alkalmazni, nekem úgy tűnik a párbeszéd folyik a felek között, és nem hiszem Európa a nagyobb falat oroszoknak, itt az USA-val kéne dűlőre jutni, és az nehezebb lesz mint az EU-val.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.04.09 21:55

az oroszok szinte csak nyersanyagokat exportálnak ,azt pedig nem a politika, hanem a világpiaci árak alakulása befolyásolja.
a tőke kivonás pedig a spekulatív tőke távozását jelenti.
a spekulatív tőke pedig általában nem szokott munkahelyeket teremteni vagy gazdaságot fenntartható módon élénkíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html