Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A párizsi Eiffel-torony összedőlése, egy Air France repülőről készült felvétel és a szíriai bombázások képei is láthatók az Iszlám Állam legújabb propaganda videójában. A kisfilmet egy héttel a párizsi terrorcselekmények után töltötte fel a dzsihadista szervezet a világhálóra, újabb támadásokkal fenyegetve meg a francia fővárost - olvasható az Inforadio.hu-n.

A felvétel szerint a várható merényletek még a 2001. szeptember 11-i amerikai támadásoknál is sokkal rosszabbak lesznek. A pénteken közzétett hatperces videóban - amelynek a "Párizs romokban" címet adták - két férfi azt mondja, Francois Hollande köztársasági elnök többé nem érezheti magát biztonságban saját hazájában sem. A Párizs jelképének számító Eiffel-torony összedőlésének képsorai egyébként egy 2009-es amerikai akciófilmből valók.

Közben megérkezett Szíria partjaihoz a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozó anyahajó. Szerdán Francois Hollande államfő a következőket mondta.

"A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó már kihajózott, amennyiben a Földközi-tenger keleti feléhez ér, meg tudjuk háromszorozni légitámadásainkat" - mondta tehát még a hét közepén a francia elnök. Eddig 12 bombázót állomásoztatott Franciaország az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában, számuk a térségben a repülőgép-hordozóval 38-ra nő.

Vasárnap Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter bejelentette, hétfőtől beverhető az anyahajó fegyverzete az Iszlám Állam ellen. Kijelentette azt is, hogy mostantól a a dzsihadista szervezet "pénzügyi forrásait" is támadni kell, azaz "az olajmezőket" is.

A túlzott várakozásokat hűtendő Pierre de Villiers francia vezérkari főnök egy vasárnap megjelent interjúban azt mondta, nem várható rövid távon katonai győzelem az Iszlám Állam felett, de hozzátette azt is, "azt gondolom, hogy komoly károkat okoztunk nekik".

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung titkosszolgálati forrásokra hivatkozva tegnap azt írta, a keddi, végül lefújt hannoveri német-holland barátságos labdarúgó mérkőzésen a terroristák három bombát akartak robbantani a stadionban, illetve hasonló terrorcselekményt követtek volna el egy buszpályaudvaron és a vasútállomáson is. A csoportot nem sikerült felszámolni, a terrorista sejt továbbra is aktív.