Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Középtávon nem stabilizálja a Fehér Ház és a Kongresszus megállapodása az Egyesült Államok adósságpályáját - indokolta a Standard & Poor's a döntést. Különösen az amerikai költségvetési politika bénultsága miatt elégedetlen a hitelminősítő: a megmerevedett politikai álláspontok miatt sem a kiadások lefaragására, sem a Bush idején meghozott adókedvezmények eltörlésére, vagy másfajta adóemelésre nem látnak sok esélyt.

Ugyanezért további leminősítést is kilátásba helyeztek, amihez a következő feltételeket teljesülésekor folyamodik a hitelminősítő: ha nem valósítják meg a megállapodott kiadáscsökkentéseket; ha új, előre nem látott fiskális nehézségek jönnek; valamint ha emelkednek a kamatok.

Egyelőre ugyan az utóbbi hetekben - jobb menedékeszköz híján - erősödtek az amerikai államkötvények a leminősítés előjelei ellenére, ám szinte bizonyos, hogy súlyos következményei lesznek a lépésnek. A hitelminősítők ajánlásait automatikusan követő alapok hatalmas eladói rohamot indíthatnak hétfőn hajnalban, amikor az ázsiai tőzsdék kinyitnak, ez pedig jelentősen felfelé nyomhatja az amerikai államkötvények hozamát.

A J.P. Morgan elemzése szerint évente 100 milliárddal növelheti az USA adósságszolgálati kiadásait az AAA-státusz elvesztése; a bankcsoport szerint a kötvények hozamának minden 50 bázispontos emelkedése pedig önmagában újabb 0,4 százalékkal rontja az USA GDP-jét.

Feltehetőleg a napok óta zuhanórepülést folytató tőzsdék hangulatát sem fogja megfordítani a döntés - már csak azért sem, mert nem csak az államadósságot, hanem a teljes adósságokat érintette a leminősítés, köztük az állami vállalatok és az összes amerikai pénzügyi szereplő, így a bankok és a biztosítók adósságait is.

A Fehér Ház egyelőre nem adott ki nyilatkozatot, a Federal Reserve szóvivője viszont közölte: nyíltpiaci műveleteikre semmilyen hatással nem lesz az S&P leminősítése. Hírügynökségi források szerint viszont a kormányzat véleménye szerint az S&P rosszul számolt, sőt a közlemény nyilvánosságra hozatalát azért halasztották el, mert az amerikai pénzügyminisztérium egyértelmű hibákat talált benne. A Reuters azt írja, az Obama-kormányzat álláspontja szerint túlságosan a politikai színjátékra, és nem eléggé az objektív, fundamentális tényezőkre koncentrált a hitelminősítő döntése.

A példátlan lépés nem jött teljesen váratlanul, hiszen az S&P már július közepén jelezte, hogy "hiteles" adósságcsökkentési tervek híján akkor is leminősíti a világ legnagyobb gazdaságát, ha az adósságplafon-ügyben összejön a megállapodás. Sőt, azt is kikötötte a hitelminősítő, hogy 4 ezer milliárd dollárnál kisebb korrekció esetén mindenképpen leminősít (Obama elnök egy 2,1 ezer milliárd dolláros, kizárólag kiadáscsökkentésekből álló csomagot írt alá augusztus 2-án). Az S&P 1941-ben látta el az USA-t a legjobb hitelminőséget jelző AAA besorolással, amit a világ vezető gazdasága azóta háborítatlanul őrzött.