Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DNA közleményéből nem derül ki, hogy teljes vagy részleges vagyonzárról van-e szó, de a vádhatóság leírása szerint Ponta összesen 260 ezer lejnyi (mintegy 18 millió forint) jogtalan haszonra tett szert a szintén korrupcióval gyanúsított Dan Sova ügyvédi irodája révén.

A DNA azt állítja: Ponta 2007 októbere és 2008 decembere között jogtalanul vett fel összesen 181 ezer lejes honoráriumot üzlettársa ügyvédi irodájától. Ezen felül üzlettársa egy Mitsubishi Lancer EVO 10-es sportkocsit is lízingelt a rali-versenyeken résztvevő Ponta számára, amelyre 2008 decembere és 2009 júniusa között csaknem 80 ezer lejnyi előleget és lízing-részletet fizetett ki.

A Ponta ellen okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indított bűnvádi eljárás annak a korrupciós ügynek a leágazása, amellyel Dan Sova szociáldemokrata szenátort vádolja a DNA. Az ügyészek két olténiai hőerőművel 2007-ben kötött megbízási szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják Sovát, akinek az ügyvédi irodája állítólag 3,4 millió lejnyi (mintegy 240 millió forint) honoráriumot és sikerdíjat vett fel az állami cégektől.

A Romania Libera című jobboldali lap szerint valójában a 2004 óta képviselői mandátummal rendelkező Victor Ponta volt az, aki - politikai befolyását felhasználva - előnyös állami megbízatáshoz segítette barátját: a lap szerint ezzel magyarázható az, hogy Sova neki is juttatott a pénzből. A Romania Libera azt állította, hogy Ponta Gorj megyei parlamenti képviselőként jutott hozzá a két hőerőművel kapcsolatos bizalmas információkhoz.

A DNA közleménye azt követően jelent meg, hogy Ponta gyanúsítottként kihallgatásra jelentkezett hétfőn a vádhatóságnál.
A miniszterelnök ártatlannak mondja magát. Az ügyészségről távozóban közölte, hogy kérésére független könyvvizsgálatot rendeltek el. Ponta úgy vélte: a pénzügyi ellenőrzés eltarthat egy hónapig, úgyhogy szerinte ügyében csak augusztusban várható újabb fejlemény.