A döntést az Európai Parlamenttel folytatott konzultáció után, várhatóan a tagországok állam- és kormányfőinek június 24-i találkozóján véglegesítik.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elnökletével rendezett brüsszeli értekezleten hivatalosan elfogadták azt a határozatot is, amelynek értelmében Portugália középtávú pénzügyi támogatást kap az uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

Mindkét döntés formalizálása volt az euróövezeti pénzügyminiszterek (Eurogroup) előző napi találkozóján született politikai megállapodásoknak. Az Eurogroup elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök már hétfőn jelezte, hogy a csoport a 64 éves Draghit jelöli az ECB élére a hivatalából október végével távozó francia Jean-Claude Trichet utódjául.

A jelenlegi olasz jegybankelnök jelöléséről az euróövezeti országok körében fokozatosan alakult ki konszenzus.

Portugáliát illetően a keddi közleményből kiderül, hogy legfeljebb 7,5 éves futamidejű kölcsönökről van szó, amelyek kamata 2,15 százalékkal lesz magasabb az uniós finanszírozási költségeknél. Olli Rehn pénzügyi biztos korábbi jelzése szerint ez 5,5 százalék körüli teljes kamatot jelent.

Az Európai Unió és az IMF három év alatt összesen 78 milliárd eurónyi hitelt nyújt Lisszabonnak.

Görögország és Írország után Portugália a harmadik euróövezeti ország, amely - egy takarékossági és konszolidációs programért cserébe - nemzetközi támogatást kap átmeneti pénzügyi nehézségeinek áthidalására.