BUX
39006

Az ukrán gazdaság 6 százalékkal nőtt

Az ukrán gazdaság 6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest és 3,9 százalékkal az előző negyedévhez képest - írja a Bloomberg az ukrán statisztikai hivatal információi alapján.

NAPI, 2010. augusztus 16. hétfő, 16:25

Az export bővülésének köszönheti Ukrajna a számottevő növekedést. A 6 százalékos növekedés 0,1 százalékkal haladja meg a Bloomberg által megkérdezett szakértők becslésének átlagát.Az első negyedévben 4,9 százalékkal nőtt, egy évvel korábban pedig 17,8 százalékkal csökkent a volt szovjet tagköztársaság GDP-je. Az acél- és fémtermékek kivitelének megugrása miatt Ukrajna 33,5 százalékos exportbővülést könyvelhetett el 2010 első felében.Az országba beáramó külföldi működőtőke (FDI) azonban az első félévben 34 százalékkal 1,782 milliárd dollárra esett a statisztikai hivatal jelentése szerint.Az ukrán gazdasági növekedés 2000 és 2007 között átlagosan 7,5 százalékos volt évente - köszönhetően a belső piacnak, a befektetéseknek és legfőképpen az exportnak. 2009 egészében viszont elsősorban azért csökkent rendkívüli mértékben, 15,1 százalékkal az ukrán gazdaság teljesítménye, mert zuhant a nyersanyagok világpiaci ára.Az ország célja - Mykola Azarov miniszterelnök elmondása szerint -, hogy 2 éven belül visszakapaszkodjon a gazdasági válság előtti növekedési szintjére.

A világgazdasági válság hatásainak enyhítése céljából Ukrajna 2008-ban 16,4 milliárd dolláros hitel-megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely azonban tavaly felfüggesztette a kölcsön folyósítását, mert az akkori államfő, Viktor Juscsenko nem volt hajlandó bevezetni a hitelfeltételek között szereplő költségvetési megszorításokat. Az idén júniusban aztán újabb megállapodást kötöttek a felek, amelynek értelmében Ukrajna két és fél év alatt 14,9 milliárd dollár forráshoz jut az IMF-től, és az állami beruházásoktól a nyugdíjfinanszírozáson át a védelmi kiadásokig számos területen reformokat és megszorításokat léptet életbe. A program részeként egyebek között 50 százalékkal emelik a lakossági gázárat. A tervek szerint a csomag eredményeképpen a GDP-arányos államháztartási hiány 4,99 százalék lesz az idén, a korábban tervezett 5,3 százalék helyett.