Az eljárást szélsőséges cselekményekre és terrorizmusra való nyilvános felszólítás gyanújával indították. A Szövetségi Nyomozó Bizottság el akarja érni, hogy elrendeljék az ukrán szervezet vezetőjének őrizetbe vételét, illetve Dmitro Jaros ellen nemzetközi körözést adjanak ki Oroszországban.

Az orosz hatóság a büntetőeljárást arra alapozta, hogy szombaton az orosz Facebooknak nevezett VKontaktye nevű orosz közösségi portálon, a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalán megjelent egy Doku Umarov csecsen hadúrhoz intézett felhívás, hogy a több oroszországi terrorakciót is magára vállaló kaukázusi lázadóvezér támogassa Ukrajnát, és hívei fokozzák tevékenységüket Oroszország ellen. A Jobboldali Szektor tagadta, hogy a felhívás Dmitro Jarostól származik, szerintük hackerek támadták meg vezetőjük közösségi oldalát.

A távközlést, az információs technológiát és tömegkommunikációt felügyelő orosz hatóság szombaton leblokkoltatta a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalát a VKontaktye című internetes közösségi hálón. A Roszkomnadzor az orosz legfelső ügyészség követelésére intézkedett.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke a kaukázusi lázadóknak és Umarovnak címzett - a VKontaktye nevű orosz közösségi oldalon megjelent - felhívásra reagálva kijelentette, hogy "Jarosnak nyilvánvalóan elment az esze, mert attól kér segítséget, aki már régen eltávozott oda, ahonnan nincs visszatérés". Az észak-kaukázusi köztársaság vezetője a szocsi tél olimpia előtt jelentette be ismét, hogy Doku Umarov hadúr már nincs életben, csak a holttestét keresik.

Kadirov azt is hangoztatta, hogy Vlagyimir Putyin nem hirdetett és nem is fog háborút hirdetni Ukrajna ellen azután, hogy felhatalmazást kapott az orosz parlament felsőházától a fegyveres erők ukrajnai alkalmazására. A csecsen vezető szerint Oroszországnak elegendő földje van, nem tart igényt idegen területekre, de nem nézheti tétlenül, hogy a testvéri (ukrán) nép a szakadék szélére jut és a szomszédságában kialakult egy nagy háború veszélye".