Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy az általuk használt növekedéskövető mérési modell - GDP-tracker - jelzése szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idei első három hónapban mindössze 0,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A ház becslése szerint ebből 1 százalék körüli negyedéves összevetésű GDP-csökkenés vezethető le.

Az orosz gazdaság ugyan nincs összeomlóban - mint ahogy attól sokan tartottak -, de kilátásai "komorak", és az ukrán válság teljes hatása még csak ezután kezd érvényesülni. A tőkekiáramlás valószínűleg nagy ütemben folytatódik, a gyengébb rubel továbbra is felhajtóerőt gyakorol az inflációra, ami csökkenti a reáljövedelmeket és az alapkamat magasan tartására kényszeríti az orosz jegybankot.

Mindeközben az ukrajnai válság által az üzleti bizalomra gyakorolt hatás akadályozza az égetően szükséges beruházásokat, jóllehet már az ukrajnai válság előtt is szerkezeti problémák terhelték az orosz gazdaságot - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői. Hozzátették: mindehhez nem is kellenek még súlyosabb nyugati szankciók; pusztán az ilyen jellegű ellenlépésekhez fűződő várakozások is komoly károkat okozhatnak az orosz gazdaságnak.

A ház szerint mindezek alapján lehetséges, hogy az orosz GDP-érték az első negyedévre valószínűsíthető visszaesés után az idei második negyedévben is csökkenni fog, vagyis az orosz gazdaság hivatalosan recesszióba kerülhet.

Az általánosan elfogadott közgazdaságtani meghatározás alapján akkor kerül recesszióba egy gazdaság, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken.
Más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet azokra a recessziós kockázatokra, amelyek az ukrajnai válság miatt terhelik az orosz gazdaságot.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody's Investors Service a minap leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Oroszország közepes befektetési ajánlású "Baa1"-es államkötvény-besorolását, elsősorban azzal az előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.

A cég a negatív felülvizsgálathoz fűzött elemzésében kiemelte, hogy meredeken lefelé módosított prognózisa szerint az orosz GDP-érték 1 százalék körüli mértékben csökken 2014 egészében. A Moody's az ukrán válság előtt még hozzávetőleg 2 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt Oroszországban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai felülvizsgált új előrejelzésükben közölték, hogy az eddigi becslésükben szereplő 2,5 százalék helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében, és az éves átlagon belül az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaeséssel, a másodikban stagnálással számolnak negyedéves összevetésben. A ház szerint ez azt mutatja, hogy Oroszország "veszélyesen közel került a recesszióhoz".