Szavait az Interfax Ukraina hírügynökség idézte internetes oldalán. Hozzátette, hogy néhány héttel ezelőtt az említett területen orosz katonai eszközök mozgása és katonák jelenléte volt megfigyelhető.

Asztahov hangsúlyozta, hogy az ukrán határőrök folyamatosan felügyelik az Oroszországgal szomszédos határszakaszt. Ezt egyebek között a határőrségnek egy olyan repülőgépe végzi, amely hőérzékelő kamerával van felszerelve.

Az orosz elnök hétfőn elrendelte, hogy vezényeljék vissza állomáshelyeikre az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat. A döntés szerint Rosztov, Belgorod és Brjanszk megyében befejeződtek a "tervszerű tavaszi gyakorlatok", ezért az ezekben részt vevő csapatokat állomáshelyeikre vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Az amerikai védelmi minisztérium, valamint a NATO hétfőn azt közölte: nem látja jelét annak, hogy Oroszország megkezdte volna csapatai kivonását az ukrán határ térségéből.