Orosz tudósok egy olyan projekten dolgoznak, amely lehetővé tenné az eddig csak a hadsereg által használt interkontinentális ballisztikus rakéták felhasználását a Földet veszélyeztető meteorok elhárítására.

A Makejev Rakéta Tervező Iroda vezető kutatója, Szabit Szajtgarajev a TASZSZ-nak beszámolt róla, hogy a fegyvert először az Apophis aszteroida ellen vetnék be, amely 2036-ban jut veszélyesen közel a Földhöz.

Miért kell fejleszteni?

Az ilyen hatótávolságú jelenlegi űrrakéták folyékony üzemanyaggal üzemelnek, ezért feltöltésüket a kilövés előtt 10 nappal meg kell kezdeni - márpedig a cseljabinszkihoz hasonló átmérőjű, 20-50 méteres meteorokat csak néhány órával azelőtt tudják felfedezni, hogy földközelbe kerültek. A gyakorlatilag azonnal kilőhető interkontinentális rakéták azonban ideális eszközök lehetnek megsemmisítésükre, ha továbbfejlesztik őket. Ehhez csak a hatóságok engedélye és néhány millió dollár szükséges - a kutató nem árulta el, mennyi, csak azt, hogy a tervező munkát már megkezdték.

A Makejev tervező iroda, amelyet nagy hatótávolságú rakétákra szakosítottak, 1947. december 16-án alakult. Az ötvenes években állt át tengeralattjáróról kilőhető ballisztikus rakéták tervezésére, jelenleg rakéta- és űrrendszerek, illetve ezek részegységei kidolgozásával foglalkozik.