Az USA-nak már van kétéves költségvetése

Aláírta hétfőn Barack Obama amerikai elnök a kongresszus által a múlt héten jóváhagyott, két évre szóló - vagyis a 2016-os elnök- és kongresszusi választás időszakát is felölelő - költségvetési kerettörvényt.
MTI-Eco, 2015. november 2. hétfő, 21:52
Fotó: Reuters

Az elnök szükséges és felelősségteljes kétpárti lépésnek, az amerikaiaknak szóló "karácsonyi ajándéknak" nevezte a 2017 végéig szóló büdzsének a törvényhozás általi elfogadását. Ezt ugyanis a kongresszusban éles, a szövetségi kormány ismételt részleges megbénulásával fenyegető viták előzték meg.

Obama rámutatott, hogy a költségvetés megszabadította az Egyesült Államokat a kormány működésének lefagyasztásával fenyegetőzés és az utolsó percben megkötött alkuk ciklusától.

Az államdósság-limit emelésének - és a technikai csőd elkerülésének - határideje kedden járt volna le. Az adósságplafont 2017 márciusáig emelték meg. A részletes költségvetést a kongresszus két háza két szakbizottságának december 11-ig kell kidolgoznia.

A 2016-os és a 2017-es évre szóló kompromisszumos költségvetés módosít a kiadások korlátain, összesen 40-40 milliárd dollárral növelve meg katonai és belföldi célokra fordítható tételeket. A büdzsé, egyenlő arányban elosztva, évi 16 milliárddal emeli meg a védelmi és a diplomáciai tárca háborús keretét, valamint elhárítja a társadalombiztosítás fogyatékosság vagyonkezelői alapjának kimerülésének veszélyét -, néhány területen viszont megszorításokat is bevezet.

Ez az utolsó amerikai költségvetés amelynek tető alá hozása a szövetségi képviselőházban John Boehner leköszönt republikánus házelnöknek köszönhető, amelyet Barack Obama szentesített a kézjegyével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.03 09:11

@rw2:

Kerettörvény.

Tudod, mi a különbség egy kerettörvény és egy éves költségvetési törvény között?

Nem?

Akkor előbb olvasd el, mi az előbbi és mi az utóbbi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.03 00:45

"a fasizálódás egyértelmű jeleű" :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html