Az USA a kereskedelmi akadályok lebontását sürgeti Kínánál

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter és Steven Mnuchin a pénzügyi tárca vezetője a kínai kereskedelmi akadályok lebontását sürgette kedden - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 18. kedd, 21:30
Fotó: Reuters

AA két amerikai miniszter egy nappal a Washingtonban tartandó amerikai-kínai gazdasági tárgyalások előtt nyilatkozott az Egyesült Államok elvárásairól.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy sok még a teendő az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok javítása érdekében, és sürgette, hogy Peking bontsa le a kereskedelmi kapcsolatok előtt álló akadályokat, elsősorban az informatikai és a kommunikációs szektorban. Jelezte azt is: Washington azt szeretné, ha Peking lehetővé tenné a külföldi tulajdonlásra vonatkozó korlátok enyhítését, s így amerikai cégek nagyobb mértékben vehetnének részt a kínai pénzügyi szolgáltatási ágazatban.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok kiegyensúlyozása mellett foglalt állást. Tisztességesebb, kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi kapcsolatokat szorgalmazott a két ország között.

Az Egyesült Államok-Kína Átfogó Párbeszéd névre keresztelt találkozó lesz az első gazdasági és kereskedelmi tárgyalás annak az új típusú párbeszédnek a keretében, amelyről áprilisi találkozóján Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök megállapodott. (Eközben Donald Trump amerikai elnök nyilatkozataiból inkább azt a következtetést szokták szakértők levonni, hogy azok inkább a protekcionista nézetekhez állnak közelebb - a szerk.)

HOZZÁSZÓLÁSOK