Ukrajna mint szuverén állam jövője kétséges, miután Oroszország folytatja agresszív fellépését szomszédjával szemben. Barack Obama amerikai elnök és európai kollégái átfogó gazdasági szankciók bevezetését fontolgatják a Vlagyimir Putyin államfő vezette Oroszország ellen, miután Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krímet. A nyugati szövetségeseknek nem szabad halogatniuk a cselekvést - fejti ki a Wall Street Journalban (WSJ) megjelent cikkében a kubai-amerikai származású Mario Rubio republikánus szenátor, a radikális konzervatív Tea Party egyik vezéralakja

A moszkvai kormánynak, amely mélyen beavatkozik a gazdaságba és szoros felügyelet alatt irányítja a hadsereget, tudomására kell hozni, hogy ellenséges magatartásának következményei vannak. Az Oroszország elleni szankciókon felül azonban az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie Ukrajnát gazdaságilag, amivel egyben növelné az ország ellenálló-képességét a Moszkvából érkező nyomással szembeni.

Alapozzunk!

Az egyik lehetőség az ukrán gazdaság megtámogatására a nemzeti valuta, a hrivnya árfolyamának stabilizálása. Ez a GDP növekedésének egyik alapfeltétele. A rubel ugyan erősen megérezte a politikai válságot, árfolyama kilenc százalékkal gyengült a dollárral szemben 2014-ben, ám a hrivnya megrendült: a dollárral szemben 35 százalékot veszített értékéből. Rubio szerint a nemzeti deviza destabilizálása része az Ukrajna térdre kényszerítését célul tűző orosz tervnek.

És ez az a pont, ahol az USA és európai szövetségesei kisiklathatják Putyin előrenyomulását. Ahelyett, hogy tétlenül néznék, ahogy a hrivnya összeomlik az oroszok fizikai és pszichológiai nyomása alatt, arra kellene biztatniuk a kijevi vezetést, hogy állítson fel valutatanácsi rendszert. Ez azt jelené, hogy a hrivnya árfolyamát rögzítenék a dollárhoz és az euróhoz képest. A szabad átváltás hátterét Ukrajna devizatartaléka adná, amelyet a Nemzetközi Valutaalap egy a rendszert támogató megállapodás alapján feltöltene.

Így működne

A valutatanácsi rendszer nyomán az ukrán pénz megbízható, stabil fizetőeszközzé válna - miután ismert árfolyamon bármikor átváltható lenne a világ két tartalék valutájára -, aminek tovagyűrűző hatása lenne a gazdaságra. A külföldi befektetők bizalmatlansága elszállna, akárcsak az ukrán lakosságé és vállalkozásoké. Megerősödne a hit az ostrom alatt lévő társadalomban, hogy érdemes kitartaniuk a piacgazdaság mellett.

(Az Észországban, Litvániában, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában alkalmazott valutatanácsi rendszer nehézsége, hogy válság idején nincs mód leértékelni a nemzeti valutát, következésképpen úgynevezett belső leértékeléssel, bér- és nyugdíjcsökkentésekkel, a költségvetési kiadások leszorításával kell helyreállítani a gazdaság versenyképességét. Ezt a balti államok példája jól megmutatta a 2008-as pénzügyi válság idején - a szerk.)

Pofon az oroszoknak

Rubio az említett előnyök mellett ugyanolyan fontosnak tartja, hogy az új helyzetben a hrivnya hirtelen megbízhatóbbá válna a rubelnél. Oroszország már eddig is rengeteg pénzt, január óta 23 milliárd dollárt költött el devizatartalékaiból a nemzeti valuta értékének védelmére, a jegybank április végén 50 bázisponttal, 7,5 százalékra emelte alapkamatát. Utóbbi kétségbeesett kísérlet volt a gyengülő rubel okozta inflációs nyomás megfékezésére. A monetáris politika amúgy sem erős oldala az oroszoknak a világpiaci versenyben - Európa és az USA ki tudná használni e téren élvezett előnyét arra, hogy stratégiai csapást mérjen az orosz kormányra.

Al szenátor arról is ír a WSJ-ben megjelent cikkében, hogy kollégájával, Ted Cruzzal együtt már egy hónappal ezelőtt javaslatot tettek Jack Lew pénzügyminiszternek az említett intézkedések meghozatalára. Azt ajánlották, hogy a washingtoni kormány az IMF-fel együttműködve dolgozza a ki az ukránoknak ajánlható valutatanácsi rendszert. Álláspontjuk szerint e megoldás járulékos előnye lenne, hogy a Valutaalap és más nemzetközi szervezetek anyagi támogatásai nem egy gyenge lábon álló gazdaságba folynának be, hanem oyan rendszerben jutnának el az ukrán kormányhoz, amely kikényszeríti a gazdasági reformok végrehajtását.