Az USA csicskásai a lengyelek?

Nem fog lemondani a lengyel kormány az újabb kiszivárogtatott bizalmas beszélgetések ellenére sem, pedig ezek egyikében a külügyminiszter károsnak minősíti a szoros lengyel-amerikai viszont.
Napi.hu, 2014. június 23. hétfő, 13:08
Fotó: MTI/EPA

Donald Tusk lengyel kormányfő, a Lengyelországot kormányzó jobb-közép Polgári Platform vezetője és a koalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt első embere, Janusz Piechocinski nem mennek bele az előrehozott választások kiírásába, amit az ellenzék követel, miután a kormány tagjai egymás után keverednek a lehallgatási botrányokba - állította a Bloombergnek nyilatkozva Jacek Kucharczyk, a varsói politikai kutatóintézet igazgatója. Nem gondolják komolyan azokat a kijelentéseiket, amelyek meglebegtetik ezt a lehetőséget.

A két pártnak 234 képviselője van a 460 fős parlamentben, a kormány elmozdításához kétharmados, 307 fős többségre lenne szükség. A baloldali ellenzék kizárta azt a lehetőséget, hogy a radikális jobboldali Jog és Igazságossággal együtt közös alternatív miniszterelnököt állítson, amihez 231 szavazatra lenne szükség. Az utóbbi pártnak 136 képviselője van. Bronislaw Komorowski államfő nem avatkozik be a parlament ügyeibe, amíg létezik a kormányzóképes többség. Helyi politikusok szerint Tusk a "lebukott" miniszterek eltávolításával, kormányátalakítással akarja lecsöndesíteni a botránysorozatot.

Hiába nyalunk

A Wprost című lap hétfői számában Radoslaw Sikorski külügyminiszter és Jacek Rostowski volt pénzügyminiszter valamikor a télen felvett beszélgetését hozza nyilvánosságra. Ebben Sikorski kijelenti, hogy a lengyel-USA szövetség nem ér semmit. Ami azt illeti még káros is, mert a hamis biztonság illúzióját kelti. Ez teljes baromság - mondja. Csak ellentétet szül Lengyelország és Németország, illetve Oroszország viszonyában.

Azt hisszük, hogy minden csodálatos, miután jól benyaltunk az amerikaiaknak - folytatja a külügyér (az angol fordításban a blow job szerepel, amit nem tudtunk másképp szalonképesen fordítani - a szerk.). Vesztesek vagyunk, totál vesztesek.

A Wprost honlapján a hét végén megjelent beharangozó részletben Sikorski a lengyel murzynoskosc szót használja saját magukra, amely olyan sötét bőrű emberre utal, ami másokat kiszolgál - vagyis szabad fordításban csicskaként értelmezhető. Az érintettek csak a teljes szöveg ismeretében hajlandóak kommentálni a hírt - derül ki a Guardian összefoglalójából.

Sakkoznak

A botránysorozat a múlt héten kezdődött. Az első hangfelvételen - amelynek készítése titokban történt egy étteremben, egyesek szerint az orosz hírszerzés keze van a dologban - Marek Belka, a varsói jegybank elnöke ajánlja fel a bank segítségét a kormánynak a jövő évi választások előtt, ha lecserélik a pénzügyminisztert. Beszélgetőtársa Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter. (A tavaly nyári csevegést követően ősszel Tusk lecserélte pénzügyminiszterét.)

A friss hangfelvételek pikantériája, hogy a kormányfő múlt havi nyilatkozata szerint Sikorski természetes jelölt lehetnekaz EU külügyi főtárgyalójának megüresedő posztjára. A Wprost hétfői számában megjelent további beszélgetések - amelyeken cégvezetők és a kormány tanácsadói vesznek részt - Tusk európai bizottsági elnöki jelölésének lehetőségét is mérlegelik. Emellett az Inforádióban megjelent részlet szerint a kormánypárt egyik korábbi kampányának irányítója arról beszél, hogy 2005-ben kifizették az akkori elnökválasztás egyik jelöltjének adósságát, hogy visszalépjen Tusk javára. Az utóbbi elvesztette azt a választást.

A Polgári Platform vezető testületei a napokban ülnek össze, hogy elemezzék a helyzetet. A párt egyik képviselője azt mondta a Bloombergnek, hogy nem tud olyan ötletről, amely szerint meg kellene vonniuk a bizalmat a kormányfőtől. Lengyel szakértők szerint nem is lenne épkézláb jelöltjük Tusk helyett. Ezért szerintük a kormány kitart a 2015-ös parlamenti választásig, bízva abban, hogy el tudja valahogy feledtetni a botrányokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matrica, 2014.06.24 01:22

Jo, de a lengyel kormanypartban egy volt kommenista sincs. A magyar parlamentben a 2/3 miatt mar tobb kommunista multtal rendelkezo fideszes van mint mszp-s. 25 evvel a rendszervaltas utan sikerult elerni h ujra moszkvatol kell engedelyt kernunk mindenhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.06.23 17:34

@Blama: gyanítom előbb olvastam mint te.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.23 16:23

@rw:

Orbán úgy leszopta neki [Putyinnak), hogy bazmeg, feláll a farka tőle. Két atomreaktor Magyarországon, 10 milliárdos hitel az oroszoktól...
? mondta a lap szerint az olajtársaság elnöke. Krawiec a paksi atomerőmű bővítésének orosz megvalósítása és finanszírozása mellett Orbán Putyin-álláspontot is:
?És persze, hogy megcsinálja a Déli Áramlatot, annak ellenére, hogy az EU nem ért egyet vele.?
Tiszta jobbágyság
? hangzott el a magyar államot képviselők szerepéről.
A beszélgetés másik részében a Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató elleni nemzetközi körözésről és a MOL bírósági ügyeiről volt szó.
De figyeljetek, elmesélek valamit. Bazmeg, mennyire különbözünk a magyaroktól.
? vezeti be Karpinski az ő szempontjukból mellékes sztorit.
?Elmentem Hernádihoz, [...] es azt mondom neki, hallod, hány évet kapsz te ezért? Erre lazán, mosolyogva mondja, hogy »Figyelj, a jogászaim valami olyat találtak, hogy ha bármelyik uniós országban elkezdődik a tárgyalás, nem találnak bűnösnek, akkor egész Európában bárhová szabadon mehetek.?
Krawiec elmeséli a lengyel miniszternek, hogy azért találkozott Hernádival Budapesten, mert a MOL-elnök nem hagyhatja el Magyarországot a nemzetközi körözés miatt. Felidézi, hogy Hernáditól tudta meg, hogy Magyarországon lesz a tárgyalás. ?Tudod, mondom neki, azért ez eltart két-három évig. Nem, mondja, áprilisra meglesz az ítélet. És valami Ábel ül mellette, a jogi tanácsadója[...].?
Odafordul és azt mondja, Ábel, mond meg Jaceknek, hogy ki fog vádat emelni ellenem a magyarországi tárgyaláson? Mire Ábel, hogy a feleségem.
?Vágjátok??

http://index.hu/kulfold/2014/06/23/orban_leszopta_putyint/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.06.23 16:15

A KKE országokat erre a sorsra szánták, azok akik segg nélkül a szájuk előtt élni nem tudnának. A seggek tulajdonosai csak élnek a felajánlott lehetőséggel.

A visegrádi együttműködést ki kell terjeszteni és szorosabbá tenni, mind katonailag, mind a kémelhárításban mind pedig gazdaságilag ez sokat javítana ezen országok pozícióin.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.06.23 15:39

@katter: Az igazi az amit ruszki-seggnyalo Orbanek csinalnak. "A ruszkik csicskasainak lenni jaj de jo". Majd jon ezert megtorlasul Trianon II.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html