Donald Tusk lengyel kormányfő, a Lengyelországot kormányzó jobb-közép Polgári Platform vezetője és a koalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt első embere, Janusz Piechocinski nem mennek bele az előrehozott választások kiírásába, amit az ellenzék követel, miután a kormány tagjai egymás után keverednek a lehallgatási botrányokba - állította a Bloombergnek nyilatkozva Jacek Kucharczyk, a varsói politikai kutatóintézet igazgatója. Nem gondolják komolyan azokat a kijelentéseiket, amelyek meglebegtetik ezt a lehetőséget.

A két pártnak 234 képviselője van a 460 fős parlamentben, a kormány elmozdításához kétharmados, 307 fős többségre lenne szükség. A baloldali ellenzék kizárta azt a lehetőséget, hogy a radikális jobboldali Jog és Igazságossággal együtt közös alternatív miniszterelnököt állítson, amihez 231 szavazatra lenne szükség. Az utóbbi pártnak 136 képviselője van. Bronislaw Komorowski államfő nem avatkozik be a parlament ügyeibe, amíg létezik a kormányzóképes többség. Helyi politikusok szerint Tusk a "lebukott" miniszterek eltávolításával, kormányátalakítással akarja lecsöndesíteni a botránysorozatot.

Hiába nyalunk

A Wprost című lap hétfői számában Radoslaw Sikorski külügyminiszter és Jacek Rostowski volt pénzügyminiszter valamikor a télen felvett beszélgetését hozza nyilvánosságra. Ebben Sikorski kijelenti, hogy a lengyel-USA szövetség nem ér semmit. Ami azt illeti még káros is, mert a hamis biztonság illúzióját kelti. Ez teljes baromság - mondja. Csak ellentétet szül Lengyelország és Németország, illetve Oroszország viszonyában.

Azt hisszük, hogy minden csodálatos, miután jól benyaltunk az amerikaiaknak - folytatja a külügyér (az angol fordításban a blow job szerepel, amit nem tudtunk másképp szalonképesen fordítani - a szerk.). Vesztesek vagyunk, totál vesztesek.

A Wprost honlapján a hét végén megjelent beharangozó részletben Sikorski a lengyel murzynoskosc szót használja saját magukra, amely olyan sötét bőrű emberre utal, ami másokat kiszolgál - vagyis szabad fordításban csicskaként értelmezhető. Az érintettek csak a teljes szöveg ismeretében hajlandóak kommentálni a hírt - derül ki a Guardian összefoglalójából.

Sakkoznak

A botránysorozat a múlt héten kezdődött. Az első hangfelvételen - amelynek készítése titokban történt egy étteremben, egyesek szerint az orosz hírszerzés keze van a dologban - Marek Belka, a varsói jegybank elnöke ajánlja fel a bank segítségét a kormánynak a jövő évi választások előtt, ha lecserélik a pénzügyminisztert. Beszélgetőtársa Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter. (A tavaly nyári csevegést követően ősszel Tusk lecserélte pénzügyminiszterét.)

A friss hangfelvételek pikantériája, hogy a kormányfő múlt havi nyilatkozata szerint Sikorski természetes jelölt lehetnekaz EU külügyi főtárgyalójának megüresedő posztjára. A Wprost hétfői számában megjelent további beszélgetések - amelyeken cégvezetők és a kormány tanácsadói vesznek részt - Tusk európai bizottsági elnöki jelölésének lehetőségét is mérlegelik. Emellett az Inforádióban megjelent részlet szerint a kormánypárt egyik korábbi kampányának irányítója arról beszél, hogy 2005-ben kifizették az akkori elnökválasztás egyik jelöltjének adósságát, hogy visszalépjen Tusk javára. Az utóbbi elvesztette azt a választást.

A Polgári Platform vezető testületei a napokban ülnek össze, hogy elemezzék a helyzetet. A párt egyik képviselője azt mondta a Bloombergnek, hogy nem tud olyan ötletről, amely szerint meg kellene vonniuk a bizalmat a kormányfőtől. Lengyel szakértők szerint nem is lenne épkézláb jelöltjük Tusk helyett. Ezért szerintük a kormány kitart a 2015-ös parlamenti választásig, bízva abban, hogy el tudja valahogy feledtetni a botrányokat.