Az USA erősebb nyomás alá helyezi Venezuelát

Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet az amerikai elnök - ezzel Maduro elnököt bírnák rá "a zsarnokság" megállítására.
Domokos Erika, 2017. augusztus 25. péntek, 20:17
Fotó: MTI/AP

A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt "a zsarnokság" megállítására - írta az MTI. Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében.

A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte: az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán - olvasható a Fehér Ház kommünikéjében. A most hozott intézkedéseket "nagyon gondosan" dolgozták ki, annak érdekében hogy a venezuelai kormányt "megfosszák alapvető pénzügyi forrásától".

Az elnöki hivatal leszögezte: "az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére".

Nem sietnek a katonai beavatkozással

Az Egyesült Államok a közeli jövőben nem siettet katonai beavatkozást Venezuelában - ezt Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó szögezte le pénteken a Fehér Ház szokásos napi sajtótájékoztatóján. "Mindig a lehetőségek széles skáláját vizsgáljuk, és nyilvánvalóan valamennyi döntésünket a térségben lévő partnereinkkel közösen hozzuk meg.".

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók "erős üzenetet" küldenek Maduro elnöknek. "Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni." Haley azt is elmondta, hogy Venezuela külügyminisztere, Jorge Arreaza - aki jelenleg New Yorkban, az ENSZ-ben tárgyal -, nem kért találkozót tőle.

Arreaza a világszervezetben - António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélései után - kijelentette: az új amerikai szankciók a venezuelai nép elleni "legrosszabb agressziót" jelentik. "Vajon az Egyesült Államok célja, hogy humanitárius válságot idézzen elő Venezuelában?" - fogalmazta kérdésbe álláspontját a dél-amerikai ország minisztere, hozzátette: Venezuela demokrácia, amelyet kormánya meg is véd majd.

Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például - venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva - arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly' mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK