Az USA is felelősségre vonná az oroszokat

Moszkvának el kellene ismernie szerepét a malajziai utasszállító repülőgép négy évvel ezelőtti, Kelet-Ukrajna fölött történt lelövésében - hangsúlyozta pénteken az amerikai külügyminisztérium az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. május 25. péntek, 20:31
Fotó: MTI/EPA

Közleményében a State Department leszögezte: "teljes mértékben megbízik" a holland ügyész által vezetett nemzetközi vizsgálóbizottság megállapításában, mely szerint a malajziai légitársaság MH17-es járatát lelövő rakéta és a rakétakilövő állás az Orosz Föderáció Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származott.

A Heather Nauert szóvivő által aláírt külügyi közlemény hangsúlyozza, hogy a nemzetközi szakértői csoport által nyilvánosságra hozott információk megerősítik és újabb részletekkel egészítik ki az Egyesült Államoknak már a tragédia utáni első napokban hangoztatott azon álláspontját, hogy az utasszállító gépet orosz gyártmányú föld-levegő rakétával lőtték le az Oroszország és oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében.

A külügyminisztérium emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felhívására, amely a felelősök elszámoltatására vonatkozik és minden állam teljes mértékű együttműködésére szólít fel a felelősség megállapítása érdekében. A washingtoni közlemény felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben és csatlakozzék az ENSZ BT vonatkozó határozatához, s egyúttal leszögezi azt is: "eljött az ideje, hogy Oroszország felhagyjon hazugságaival és vállalja felelősségét a gép lelövésében játszott szerepéért".

A malajziai légitársaság Hollandiából Malajzia felé tartó, menetrend szerinti járatát 2014 nyarán lőtték le, fedélzetén a legénységgel és 298 utassal, köztük holland és ausztrál állampolgárokkal. Moszkva mindig tagadta, hogy köze lett volna a tragédiához. Az ügyben vizsgálatot folytató nemzetközi szakértői csoport csütörtökön hozta nyilvánosságra megállapításait - írta az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken tagadta, hogy orosz rakéta lőtte volna le a malajziai utasszállító gépet. Mint mondta, Moszkva csak akkor fog megbízni az üggyel kapcsolatban folytatott vizsgálat végkövetkeztetésében, ha azokban maga is teljes értékűen részt vehet.

A képen a baleset körülményeit feltáró vizsgálat első eredményeit ismerteti az ügyben felkért nemzetközi vizsgálóbizottság a hollandiai Nieuwegeinben 2016. szeptember 28-án. Forrás: MTI/EPA/Koen van Weel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.25 21:28

"orosz gyártmányú föld-levegő rakétával lőtték le"

Az ukrán hadsereg fegyvereinek kb. 99%-a orosz gyártmányú.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2018.05.25 21:23

Csak tudnám az USA-nak mi köze ehhez. Ha van, akkor kb annyi, hogy a repülőt ott gyártották, illetve volt a fedélzeten egy holland-amerikai kettős állampolgár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html