Az USA katonai felszerelést, Kanada vadászgépet küld

Az Egyesült Államok további, "halált nem okozó" katonai felszerelést küld Ukrajnába, válaszul Oroszország "veszélyesen felelőtlen" erőfeszítéseire, hogy destabilizálja keleti szomszédját - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. Kanada hat CF-18 típusú vadászgéppel járul hozzá a NATO erőihez, amelyek az ukrán válságra adott válaszként több küldetést hajtanak végre a kelet-európai térségben - jelentette be csütörtökön Stephen Harper kanadai miniszterelnök.
MTI, 2014. április 17. csütörtök, 21:35
Fotó: Reuters

Hagel, aki Tomasz Siemoniak lengyel védelmi minisztert fogadta a Pentagonban, elmondta, hogy Barack Obama elnök engedélyével egyebek között egészségügyi felszerelést, sisakokat, matracokat, víztisztító berendezéseket, üzemanyag-kéziszivattyúkat és generátorokat szállítanak Ukrajnába. Az amerikai védelmi tárca vezetője erről a nap folyamán, még korábban telefonon tájékoztatta ukrán partnerét.

Kijev hetekkel ezelőtt fegyvert és lőszert is kért Washingtontól, ám az amerikai kormány ilyen támogatásról nem gondolkodik, mert megítélése szerint az csak tovább rontana az amúgy is feszült helyzeten. Hagel ugyanakkor kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is mérlegeli, hogy milyen pótlólagos támogatást nyújthatna Ukrajnának.

Az Egyesült Államok ezt megelőzően 300 ezer adag azonnal fogyasztható ételt küldött az ukrán fegyveres erőknek. "Úgy gondolom, hogy készen kell állnunk minden lehetőségre" - mondta az ukrajnai krízissel kapcsolatban, a NATO-ra utalva Hagel. Szavai szerint Ukrajnában a kisebbség egyébként nem veszélyeztetett érdekeinek védelme nevében "brutális intervenció" zajlik.

Az amerikai védelmi miniszter rámutatott, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió megújította a tagállamok készségét a NATO megerősítésére, és rávilágított a szövetség fontosságára. Hangsúlyozta: a washingtoni szerződés 5. cikke világosan fogalmaz arról, hogy egy NATO-szövetséges elleni támadás egyenértékű az összes NATO-szövetséges elleni támadással.

Hagel közölte, hogy az Egyesült Államok és Lengyelország megállapodott a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítéséről, egyebek között a két ország légiereje és különleges erői között. A két miniszter egyetértett abban, hogy a Lengyelországban állomásozó, jelenleg 12 amerikai F-16-os vadászgépet is magában foglaló amerikai-lengyel légi egységbe más tagállamokat is meghívjanak, beleértve Romániát.

Az amerikai F-16-osok a működtetésükhöz szükséges, mintegy 200 fős katonai személyzettel együtt 2014 végéig biztos, hogy Lengyelországban maradnak.

A NATO napokon belül további hadihajókat, repülőgépeket és csapatokat vezényel Kelet-Európába. A szövetség ugyanakkor leszögezte, hogy nem fog beavatkozni a nem NATO-tag Ukrajnában.

Kanada vadászgépeket küld

Kanada hat CF-18 típusú vadászgéppel járul hozzá a NATO erőihez, amelyek az ukrán válságra adott válaszként több küldetést hajtanak végre a kelet-európai térségben - jelentette be csütörtökön Stephen Harper kanadai miniszterelnök.

A repülőgépek és a földi irányító személyzet Lengyelországban fog állomásozni - mondta Stephen Harper kormányfő. A kanadai hadsereg emellett húsz tisztségviselőt küld Brüsszelbe, hogy erősítsék az észak-amerikai állam jelenlétét a NATO központjában.

A vadászrepülőgépek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Dánia, Lengyelország, Portugália és Németország erőihez csatlakoznak.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán bejelentette, hogy a balti és kelet-európai államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén és szükség szerint máshol is.

Kanada júliusban részt vesz a régóta tervezett Rapid Trident 2014 fedőnevű hadgyakorlaton is, amelyet az Egyesült Államok vezényletével Ukrajnában hajtanak végre.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.19 21:10

@smithron: En is azt tennem ha nem lenne ott 3 jelentos ingatlanom. Elfelejtenem, hogy valaha is ott eltem. Sajnos felesegem es en elkovettuk azt a nagy hibat, hogy csoro Orbanisztanban es nem Franciaorszagban vasaroltunk. Persze Csoroorszag sokkal olcsobb volt es a dollar is igen magassan 2000-ben de azt is kellett volna nezni, hogy draga kastelyszeru ingatlanokat ki tud ott megvenni, ha arra kerul a sor. Franciaorszagban mindig sok volt a gazdag kulfoldi vasarlo de nem Orbaniaban (ahol kulfoldiek most felaron arulnak), ahol videken ma mar 2 millioert is mennek az olcso hazak es Pesten is igen kevesen mennek 20 million fele. Szoval ingatlanjaink miatt muszaj kovetni az ottani esemenyeket. Javulas igen sokaig mig a fideSS hatalmon van nem lesz. Egy gazdasagi csod utan visszont remelheto, hogy minden meg melyebbre sulyed, olyan olcso lesz hogy ujra mennek majd a kulfoldiek es az egesz csoro orszagot szorostul-borostul felvasaroljak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2014.04.19 20:51

@Haynau: Egy dolog biztos. Ha nekem USA lenne a hazám, soha eszembe sem jutna magyar oldalakat olvasgatni.
Miért tenném????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.19 15:36

@Saxon: Miutan bebarangoltam a fo vilagmediat angol, nemet es francia nyelven ramentem erre a "site" ra, hogy mit bofognek Amerika es az amerikai magyarok kerelhetetlen de hala Istennek teljesen tehetetlen csoro ellensegei. Mit latnak szemeim? Mint egy hangyaboly. Legutobbi irasomra nem kevesebb mint 5 volt a balkani stilusu agyalagyult valasz. Na ezen nagyot derulnek majd itteni magyar barataim, akik egyre jobban szegyelik, hogy ott abban a szegyenletes pocsojaban szulettek. Hogy miert? Miert sz@arjak le annyira volt hazajukat? Nagyon egyszeru: Amerika nekunk egy uj hazat adott miutan az elso megvetett es rosszabbul bant velunk mint egy mostoha. Minden lehetoseget megkaptunk es elkepzelhetetlen sikereket ertunk el. Mindent Amerikanak koszonhetunk. Megdobbenve vettuk viszont eszre, hogy az Orbanisztanban elo magyarok mekkora gyulolettel es irigyseggel vannak szeretett uj hazank az USA ellen. A gyulolet es irigyseg akkora beteg fokot ert el hogy 2001 szep. 11 utan nagyon sokan ott oromuket fejesztek ki 3000 artatlan halala latan. Milyen beteg nep az aki igy viselkedik? Ezert van az, hogy a legtobb itteni magyar iszonyatosan kiabrandulva mar szegyeli, hogy ott szuletet es soha tobbe nem akar oda menni latogatoba. Gratulalok, hogy ezt az altalanos reakciot valtottatok ki. Na de mit lehet varni egy bunko azsiai fajtatol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.04.19 14:31

@Saxon: hát valamiért nagyon betegesen frusztrált, biztos amcsi subprime hiteles. 56 óta lakókocsiban élt, most meg Bush alatt beköltözhetett egy kész házba amit éppen most árvereznek. Elhitte Greenspan meséjét h. hitelből a középréteghez tartozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.04.19 14:20

@laatoo:
Egyrészt egészen biztos, hogy nem jött be az "élet" neki, másrészt a névválasztás is csakis a fórumtársak hergelését célozza, harmadrészt beleolvasva pár kommentjébe itt-ott, kizárólag a múlt rendszerében gondolkodik, azaz kelet-nyugat, illetve orosz-amcsi hidegháborús ideológia mentén, negyedrészt a trianoni döntést követő megosztottság mámorában van elbódulva. Fogalma sincs, hogy ma már fogyasztói társadalmak vannak, a mai generációkat már nem érdeklik a területi kérdések, az utazás biztosított, munkahelyek bárhol a világon vannak és elérhetők, a nyelve(ke)t beszélők esetében már nincs kényszerű otthonmaradás, mobilak és fogyasztanak. A mai generációkat teljesen más problémák foglalkoztatják és magasról leszarják, hogy mi volt itt 56-ban vagy akár 100 éve, nincs már olyan kötődésük mint a korábbi generációknak. Tovább már nem is írom, mert mindezek közhelyek, a lényeg, hogy ez az öreg faszi csak ül a a gépe előtt és írogatja a baromságait. Mindenkinek jobb lenne, ha mielőbb a föld alá kerülne.. amúgy megismétlem az ip címe alapján pillanatok alatt leellenőriztethetném, hogy ki ez a tébolyult öreg és ugyancsak meglepődne, ha beazonosítanám !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html