Jó esélyt lát a múlt héten lezárt amerikai költségvetési válság megismétlődésére a 87 éves Alan Greenspan, aki 1987 és 2006 között vezette a Fedet és nemrégiben jelent meg The Map and the Territory című könyve. Hosszú évek alatt szerzett washingtoni tapasztalatai alapján kijelentette, hogy még nem látott olyan helyzetet, mint amilyen október eleje óta kialakult. Azelőtt nem voltak olyan messze a kompromisszumtól a politikusok, mint most.

Greenspan szimpatizál a radikális republikánusokkal (Tea Party). Ez a csoport mindenáron el akarja érni az első Obama-adminisztráció alatt elfogadott egészségügyi reform (Obamacare) visszafordítását, részben mert túl drágának találja azt, részben pedig azért, mert a legrászorultabbak magán-egészségbiztosítását állami támogatással egészíti ki. A Tea Partyhoz tartozók szerint egy ilyen "állami beavatkozás" nem fér bele az öngondoskodásra alapuló amerikai életmódmodellbe.

Nem demokratikus

Greenspan ugyanakkor úgy véli, hogy az radikálisok obstrukcióig menő érdekérvényesítése nem demokratikus viselkedés. A Tea Party egyes képviselői szerint érdemes lett volna vállalni az USA fizetésképtelenné válását is annak érdekében, hogy az elnököt térdre kényszerítsék.

A volt Fed-elnök, aki regnálása idején, 20 éven át a világ legbefolyásosabb pénzügyi vezetője volt, ezt követően kiosztotta utódait. Először is visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a Fed olcsóhitel-politikája és puha szabályozási viselkedése jelentősen hozzájárult volna a 2007-2008-ban kirobbant pénzügyi válság megalapozásához. Az egyik dolog, ami sokkolt az volt, hogy nem csupán a Fed nagyon kifinomult pénzügyi modelljei mondtak csődöt a Lehman Brother szeptember 15-ei bedőlésének előrejelzésében - ami után lefagyott a világ hitelpiaca -, hanem például az IMF-éi és másokéi is.

A JP Morgan például három nappal a csőd előtt azt jósolta, hogy az USA gazdasági növekedése tovább fog folytatódini 2009-ben és 2010-ben. Egy dolog a pénz- vagy tőkepiaci buborékok előrejelzése, és egészen más ezek kipukkadásának pontos meghatározása - fogalmazott.

Nem toltam el

Az öreg róka visszautasította, hogy nem fogalmazott meg elég világos figyelmeztetéseket a válság előtt. Ugyanakkor elismerte, hogy nagyon becsomagolta mondanivalóját, amit azzal indokolt, hogy nem akarta idegesíteni a piacokat. Mint mondta, nagyon tartott attól, hogy mik lehetnek a szavai következményei.

Greenspan szerint korántsincs vége az eurózóna válságának. A felfordulás egészen addig elhúzódhat, amíg nem zajlik le az övezet politikai konszolidációja. A német és a görög politikai-gazdasági kultúra nagyon eltérő, ezért egyesítésük rendkívül bonyolult feladat. A helyez rosszabb annál, amikor a két német államot kellett összepasszítani, ám még ez sem sikerült úgy, ahogy kellett volna.

Csókoskapitalizmus

Nagy-Britannia szerinte jó úton halad: a kormányzó koalíció megszorító politikája a terveknek megfelelően meg fogja hozni az eredményét. Ugyanakkor jelenleg saját tanácsadó cégét vezető Greenspan szerint az USA-ban egyre jobban terjed a haveri kapitalizmus.

A közhivatalnokok a magánszektorban dolgozó barátaiknak adják a megbízásokat a külsős munkák elvégzésére, amiért cserébe politikai támogatást kapnak. Ez eddig csak az olyan országokra volt jellemző, mint Oroszország vagy Kína, ám a volt Fed-elnök attól tart, hogy a csókosok kapitalizmusa kezdi meghódítani az USA-t is.

A BBC-nek nyilatkozva szót ejtett még Kínáról is, amelynek növekedése le fog lassulni, ha a gazdaság szereplői nem válnak innovativabbá. Az ottani vállalatok termelékenysége ugyan a legjobb világon, de ezt közös vállalatok útján vagy más módon (koppintással - a szerk.) átvett technológiákkal érik el. A világ 100 leginnovatívabb cégét felsoroló Reuters-listán 40 amerikai cég volt, míg kínai egy sem.