Az USA már a magyar utat követi? - megszólalt az öreg róka

Kiosztja Európát, az Egyesült Államokat, Kínát, az IMF-et és mindenkit, aki gazdasági előrejelzéssel foglalkozik Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke, aki úgy véli, nem szúrta el a pénzügypolitikát a 60 éve nem látott pénzügyi világválság kirobbanása előtt.
Napi.hu, 2013. október 21. hétfő, 13:19
Fotó: Napi.hu

Jó esélyt lát a múlt héten lezárt amerikai költségvetési válság megismétlődésére a 87 éves Alan Greenspan, aki 1987 és 2006 között vezette a Fedet és nemrégiben jelent meg The Map and the Territory című könyve. Hosszú évek alatt szerzett washingtoni tapasztalatai alapján kijelentette, hogy még nem látott olyan helyzetet, mint amilyen október eleje óta kialakult. Azelőtt nem voltak olyan messze a kompromisszumtól a politikusok, mint most.

Greenspan szimpatizál a radikális republikánusokkal (Tea Party). Ez a csoport mindenáron el akarja érni az első Obama-adminisztráció alatt elfogadott egészségügyi reform (Obamacare) visszafordítását, részben mert túl drágának találja azt, részben pedig azért, mert a legrászorultabbak magán-egészségbiztosítását állami támogatással egészíti ki. A Tea Partyhoz tartozók szerint egy ilyen "állami beavatkozás" nem fér bele az öngondoskodásra alapuló amerikai életmódmodellbe.

Nem demokratikus

Greenspan ugyanakkor úgy véli, hogy az radikálisok obstrukcióig menő érdekérvényesítése nem demokratikus viselkedés. A Tea Party egyes képviselői szerint érdemes lett volna vállalni az USA fizetésképtelenné válását is annak érdekében, hogy az elnököt térdre kényszerítsék.

A volt Fed-elnök, aki regnálása idején, 20 éven át a világ legbefolyásosabb pénzügyi vezetője volt, ezt követően kiosztotta utódait. Először is visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a Fed olcsóhitel-politikája és puha szabályozási viselkedése jelentősen hozzájárult volna a 2007-2008-ban kirobbant pénzügyi válság megalapozásához. Az egyik dolog, ami sokkolt az volt, hogy nem csupán a Fed nagyon kifinomult pénzügyi modelljei mondtak csődöt a Lehman Brother szeptember 15-ei bedőlésének előrejelzésében - ami után lefagyott a világ hitelpiaca -, hanem például az IMF-éi és másokéi is.

A JP Morgan például három nappal a csőd előtt azt jósolta, hogy az USA gazdasági növekedése tovább fog folytatódini 2009-ben és 2010-ben. Egy dolog a pénz- vagy tőkepiaci buborékok előrejelzése, és egészen más ezek kipukkadásának pontos meghatározása - fogalmazott.

Nem toltam el

Az öreg róka visszautasította, hogy nem fogalmazott meg elég világos figyelmeztetéseket a válság előtt. Ugyanakkor elismerte, hogy nagyon becsomagolta mondanivalóját, amit azzal indokolt, hogy nem akarta idegesíteni a piacokat. Mint mondta, nagyon tartott attól, hogy mik lehetnek a szavai következményei.

Greenspan szerint korántsincs vége az eurózóna válságának. A felfordulás egészen addig elhúzódhat, amíg nem zajlik le az övezet politikai konszolidációja. A német és a görög politikai-gazdasági kultúra nagyon eltérő, ezért egyesítésük rendkívül bonyolult feladat. A helyez rosszabb annál, amikor a két német államot kellett összepasszítani, ám még ez sem sikerült úgy, ahogy kellett volna.

Csókoskapitalizmus

Nagy-Britannia szerinte jó úton halad: a kormányzó koalíció megszorító politikája a terveknek megfelelően meg fogja hozni az eredményét. Ugyanakkor jelenleg saját tanácsadó cégét vezető Greenspan szerint az USA-ban egyre jobban terjed a haveri kapitalizmus.

A közhivatalnokok a magánszektorban dolgozó barátaiknak adják a megbízásokat a külsős munkák elvégzésére, amiért cserébe politikai támogatást kapnak. Ez eddig csak az olyan országokra volt jellemző, mint Oroszország vagy Kína, ám a volt Fed-elnök attól tart, hogy a csókosok kapitalizmusa kezdi meghódítani az USA-t is.

A BBC-nek nyilatkozva szót ejtett még Kínáról is, amelynek növekedése le fog lassulni, ha a gazdaság szereplői nem válnak innovativabbá. Az ottani vállalatok termelékenysége ugyan a legjobb világon, de ezt közös vállalatok útján vagy más módon (koppintással - a szerk.) átvett technológiákkal érik el. A világ 100 leginnovatívabb cégét felsoroló Reuters-listán 40 amerikai cég volt, míg kínai egy sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukoritsayaaanosh, 2013.10.21 16:26

@lacilacilaci: unalmas lózungot eregetsz, amit a fideszesek is már csak azért írnak le, mert kimondva nem bírnák röhögés nélkül... De elfogadom, hogy sulykolni kell a hülyeséget, hátha van még párszázezer paranoiás, aki vevő még a nemzetrontó baloldal sztereotípiára.

Amúgy a gyöngyösi gumiabroncsgyár esete a legszebb példája a politikai önzésnek és nemzeti sorsrontásnak vagy minek, amivel a fidesz már csak megszokásból is vádolja a baloldalt. Úgy látszik, már nem emlékszel arra, hogy 2008-ban a fidesz üldözte el Gyöngyösről az indiai befektetőt, akinek emiatt az egész országból elege lett.

Szép volt, fidesz! Hős magyarok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.10.21 14:49

@lacilacilaci: a gyöngyösi gumiabroncsgyárra utalsz???? na ott pl. megmutatkozott a patkányok igazi mivolta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lacilacilaci, 2013.10.21 14:39

Szerintem arra utal magyar útként hogy a mszp és hasonlók szintén megakasztanák az ország fejlődését bármi áron
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.10.21 14:28

@senkalfonz: ez utal a szektások által az elmúlt 3,5 évben meghonosított magyar helyzetre:

"Greenspan szerint az USA-ban egyre jobban terjed a haveri kapitalizmus.

A közhivatalnokok a magánszektorban dolgozó barátaiknak adják a megbízásokat a külsős munkák elvégzésére, amiért cserébe politikai támogatást kapnak."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2013.10.21 13:47

Érdekes a cikkben SEHOL NINCS UTALÁS A MAGYAR HELYZETRE! Akkor ez most egy hvg.hu tipusú csúsztatás lenne napi.hu módra??! Egyszerűen hihetetlen,hogy milyen mélységeket megjár a "gazdasági" újságirás!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html