Az USA megfenyegette Észak-Koreát

Az Egyesült Államok "hatásos és elsöprő" válaszlépést tesz, ha Észak-Korea atomfegyvert használna vele vagy szövetségeseivel szemben - figyelmeztetett pénteken a Szöulban tartózkodó amerikai védelmi miniszter.
, 2017. február 3. péntek, 08:09
Fotó: MTI/EPA

Az Egyesült Államok "hatásos és elsöprő" válaszlépést tesz, ha Észak-Korea atomfegyvert használna vele vagy szövetségeseivel szemben - figyelmeztetett pénteken a Szöulban tartózkodó amerikai védelmi miniszter.James Mattis élesen bírálta Phenjant azért, mert folytatja rakétakísérleteit, a nukleáris fegyverek fejlesztését, valamint fenyegető retorikát folytat - írja az MTI.

Az Egyesült Államok kitart a "békeszerető" Koreai Köztársaság mellet, hogy fenntartsák a Koreai-félsziget és a térség stabilitását. Leszögezte: bármilyen támadást az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen vissza fognak verni, és az atomfegyverek bármilyen jellegű bevetését hatásos és elsöprő válasz fogja követni. Amerikai sziklaszilárd a szövetségesei védelmében - hangsúlyozta az amerikai védelmi tárca vezetője Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszterrel az oldalán, aki Mattis látogatását úgy értékelte mint figyelmeztetést Észak-Korea számára. Donald Trump amerikai elnök kormánya védelmi miniszterének első hivatalos látogatása Dél-Koreába vezetett, amivel vélhetően csillapítani akarja Washington távol-keleti szövetségesének aggodalmait, amelyeket Trump korábbi kijelentései kelthettek.

Az amerikai államfő választási kampánya során azt hangoztatta, hogy az amerikai erőknek ki kellene vonulniuk Japánból és Dél-Koreából, és a két ázsiai hatalomnak - önmaguk védelmére - atomfegyvereket kellene kifejlesztenie. Japánban mintegy 50 ezer, Dél-Koreában pedig 28 ezer 500 amerikai katona állomásozik. A szöuli védelmi minisztérium később bejelentette: Mattis és Han megegyezett arról, hogy a THAAD típusú rakétavédelmi komplexumot még az idén telepítik Dél-Koreában.

A nagy magasságú, végső fázisú, kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat megsemmisítő rendszer célja, hogy megvédje az országot a ballisztikus fegyverektől. A védelmi tárca közleményében hangsúlyozta, hogy a védelmi rendszer kizárólag az észak-koreai rakéták elleni védelmet szolgálja. Kína a THAAD-rendszer telepítésének felmerülése óta hevesen tiltakozik ellene, mert szerinte felborítaná a térségbeli biztonsági egyensúlyt. Oroszország hasonló véleményen van, a szöuli orosz nagykövet a bejelentésre reagálva közölte: a telepítés veszélyes következményekkel járhat, és nem fog a térség biztonságához hozzájárulni. Hozzátette: Moszkvában a THAAD telepítésére úgy tekintenek mint az Egyesült Államok globális rakétavédelmi rendszerének kiterjesztésére, amely egységeinek az orosz határ közelébe történő telepítése fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.

HOZZÁSZÓLÁSOK