Az USA Moszkvának kedveskedik

Az Egyesült Államok készen áll az együttműködésre Oroszországgal a szíriai rendezés ügyében - jelentette be Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán este.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 6. csütörtök, 07:21
Fotó: Napi.hu

Washington készen áll arra, hogy Moszkvával megvitassa olyan közös eljárások kidolgozását, amelyek szavatolnák a stabilitás megteremtését Szíriában. Ezek között említette Tillerson a repüléstilalmi övezetek létrehozását, a tűzszünet betartását ellenőrző megfigyelők alkalmazását, és a humanitárius segélyek összehangolt eljuttatását a rászorulókhoz.

"Amennyiben országaink együttműködnek a biztonság megteremtésében, ezzel megvetik az alapot Szíria politikai jövőjének rendezéséhez is" - fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója. A külügyminiszter kitért az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre is. Leszögezte: a terrorszervezet "mély sebet kapott" és "talán a teljes vereség határán áll", de Oroszországnak konstruktív szerepet kell vállalnia a legyőzésében - írja az MTI.

Washingtoni elemzők szerint az amerikai-orosz együttműködésre tett ajánlat gesztusként is értékelhető Donald Trump és Vlagyimír Putyin orosz elnök péntekre tervezett találkozója előtt. Donald Trump elnök a héten ugyanis részt vesz a G20-as országcsoport Németországban tartandó csúcsértekezletén, amelynek egyik kiemelkedő eseménye éppen az amerikai-orosz csúcstalálkozó lesz. Donald Trump első ízben folytat majd négyszemközti megbeszéléseket Vlagyimír Putyin elnökkel.

Az amerikai elnök szerda este megérkezett európai látogatása első állomására, Lengyelországba.

HOZZÁSZÓLÁSOK