Az USA pénzt és hitelgaranciát ad Ukrajnának

Az amerikai képviselőház nagy többséggel megszavazta kedden az Ukrajnának nyújtandó egymilliárd dolláros hitelgaranciáról és az Oroszország elleni szankciók bevezetéséről szóló törvényt.
MTI, 2014. április 2. szerda, 08:56
Fotó: Reuters

A jogszabály 378 szavazatot kapott 34 ellenétben. A kétpárti kezdeményezéssel született törvény tervezetét már korábban megszavazta a szenátus, így a képviselőházi jóváhagyás után már csak Barack Obama elnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy életbe lépjen.

A törvény a hitelgarancián felül további 50 millió dollárt irányoz elő az ukrajnai demokratikus kormányzás és a korrupcióellenes harc finanszírozására. A jogszabály értelmében az amerikai külügy- és igazságügyi minisztériumnak segítséget kell nyújtania a korrupt hivatalnokok által felhalmozott vagyon visszaszerzésében.

A törvény további 100 millió dollárt szán az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió és a közép- és kelet-európai országok közötti biztonsági együttműködés megerősítésére, valamint az Ukrajnának és a térség országainak szánt védelmi és biztonsági segítségnyújtás finanszírozására.

A képviselőház által megszavazott törvény szankciókat léptet érvénybe azon orosz és ukrán tisztségviselők ellen, akik felelősek az ukrajnai erőszakért és emberi jogsértésekért, aláásták Ukrajna szuverenitását és érintettek voltak az ukrajnai korrupcióban.

A demokrata többségű szenátus korábban a Nemzetközi Valutalap (IMF) kvótareformjának elfogadásához kívánta kötni az Ukrajnával kapcsolatos törvény elfogadását, ám ezt a kikötését a megegyezés kedvéért ejtette. A Fehér Ház hétfőn nyilatkozatban közölte, hogy Barack Obama elnök üdvözölte a törvényszöveg véglegesítését és támogatásáról biztosította a célzott szankciókat.

A kommünikében Washington pártfogásáról biztosította az Ukrajnának nyújtandó IMF-segélyt is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2014.04.02 09:49

50 millió dollár? Nem sok mindenre lesz elég, ez nem több apró gesztusnál.
'56-ban ha jól emlékszem mi is kaptunk tőlük pár láda kötszert meg gyógyszert, a Sziklakórházban ki van állítva most is... kb azzal egyenértékű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html