Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hátszelet kapott a Nemzetközi Valutaalaptól az ír kormány törekvése arra, hogy az ország bakjait, amelyek 64 milliárd eurós adósságot görgetnek maguk előtt, közvetlenül európai uniós forrásokból tőkésítsék fel - jelentette a Financial Times (FT). Ha az ír pénzintézetek az Európai Stabilitási Mechanizmusból (ESM) kapnának forrást, azzal el lehetne vágni az állam és a bankok adóssága közötti kapcsolatot, meg lehetne szabadítani a kormányt attól, hogy saját tartozásának növekedése árán tegye tisztába a pénzintézeteket - érvel az IMF. Craig Beaumont, a Valutaalap ír missziójának vezetője szerint a piacok "csalódottak" lennének, hogy ha nem teljesülne a júniusi EU-csúcs vállalása, nevezetesen, hogy októberre döntenek a közvetlen bankmentésről.

Az IMF állásfoglalása a legjobbkor jött a kormánynak. Michael Noonan pénzügyminiszter Párizsba, Berlinbe és Rómába készül, hogy támogatást szerezzen az ír elképzelésnek, mielőtt azt az eurózónás pénzügyminiszterek (eurócsoport) pénteki értekezlete elé terjeszti. Dublin abban bízik, hogy az enyhítés nyomán - amely csökkentené az államadósságot - képes lenne visszatérni a kötvénypiacokra, és forrásokat szerezhetne a gazdasági kilábalás támogatására.

Repedezik a koalíció

A Fine Gael és az ír Munkáspárt koalíciójának egyes mezei képviselői lázadoznak az egészségügyi szektor további zsugorítása ellen, amelyre a költségvetési egyensúly további javítása érdekében lenne szükség. A decemberben beterjesztendő jövő évi büdzsé 3,5 milliárd euró újabb megszorítást tartalmaz - már csak ennek elfogadtatása miatt is nagyon jól jönne a kormánynak, ha a bankmentés frontján könnyítést kapna.

Uniós források szerint az eurócsoport együtt kezeli az ír bankok ügyét a spanyol pénzintézetek feltőkésítésének kérdésével. Mindként pénzügyi rendszer a válság előtti ingatlanboom idején felhalmozott, majd behajthatatlanná vált jelzáloghitelek tömege alatt nyög. Az írek azzal érvelnek, hogy bezzeg a spanyolok egyből kaptak ígéretet az EU-tól bankjaik közvetlen - tehát az államadósságot nem terhelő -, 100 milliárd eurós feltőkésítésére, mivel - szemben Írországgal - Spanyolország túl nagy ahhoz, hogy esetében megkockáztassák az államcsődöt.

Nem kéne vacakolni

Az IMF sürgeti az EU illetékeseit, hogy szokásuktól eltérően legyenek szívesek gyorsan dönteni, mert az ír gazdaság a romló exportkilátások miatt amúgy sincs rózsás helyzetben. A Valutaalap nemrégiben csökkentette a jövő év GDP-növekedésre adott előrejelzését 1,9 százalékról 1,4 százalékra.

Ha az unió 24 milliárd euró közvetlen tőkeinjekcióval megtámogatná az ír bankokat, akkor az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 14,5 százalékponttal, 105 százalékra esne. A 24 milliárd éppen az az összeg, amelyet Írország az EU-IMF segélycsomagban bankmentésre kapott (ám amely így a kormányon keresztül érkezik, s ezért növeli az adósságot). További átalakítható tétel az a 28 milliárd eurónyi kötelezvény, amelyet a bedőlt két ír nagybank feltőkésítésének finanszírozására bocsátott ki a dublini kormány.

Az IMF ugyanakkor az írektől is vár még némi áldozatot - igaz, elismeri, hogy nem sok lefaragni való maradt az ország költségvetésében. A Valutaalap szakértői a gyermekgondozási segély, az állami egészségügyi ellátás és az állami nyugdíjrendszer területén látnak még lenyeshető összegeket.