Azért is lesz görög csőd - három éven belül

Még ki sem hűlt a görög parlament képviselőinek széke a bizalmi szavaz után, amivel sínre tették az athéni kormányt, a PIMCO alapkezelő feje máris újra azt jósolta, hogy Görögország végül úgyis csődbe megy.
NAPI, 2011. június 22. szerda, 09:01
Fotó:

A világ legnagyobb kötvényalapja, a PIMCO feje, Mohamed El-Erian úgy látja, hogy Görögország és még néhány további európai ország csődbe fog menni, mert nincs más megoldás adósságválságukra. Az athéni parlament tegnap éjjel bizalmat szavazott ugyan az ország kormányának, amely így hozzákezdhet az újabb költségvetési kiigazításokhoz, ám El-Erian a tajvani fővárosban nyilatkozva ennek ellenére pesszimista maradt. Mint mondta, a következő három évben különböző országok különböző válaszokat fognak adni problémáikra. Az európai gazdaságok, különösen Görögország számára a megoldás a fizetésképtelenségen át található meg.

A PIMCO vezérigazgatója már korábban is arra figyelmeztetett, hogy a dél-európai ország csődbe fog menni, ezért EU Athén támogatásával azt kockáztatja, hogy eurómilliárdokat szór ki az ablakon. Mai nyilatkozatában azt is leszögezte, hogy meglátása szerint nem valószínű, de nem is zárható ki, hogy egy görög csőd újabb világméretű pénzügyi válságot vált ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK