Uniós gyorssegély a hétvégi földrengés áldozatainak

Az Európai Unió 1,5 millió euró (mintegy 480 millió forint) sürgősségi segélyt bocsát az indonéz földrengés áldozatai számára - közölte az Európai Bizottság vasárnap.
Domokos Erika, 2018. szeptember 30. vasárnap, 17:08
Fotó: Pixabay

Gyors és hatékony segítségre van szükség a hétvégén Indonéziában bekövetkezett földrengés és az azt követő szökőár okozta károk helyreállítási munkálataihoz és a sérültek ellátásához - írta közleményében Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos az MTI híre szerint.

Az Európai Unió szolidaritását kifejező támogatás a legkiszolgáltatottabbakat segíti, és hozzájárul az olyan alapvető ellátások biztosításhoz, mint az élelmiszerek beszerzése, a menedékhelyek kialakítása, valamint a víz-, és az orvosi ellátás fenntartása.

Az Európai Bizottság ezen kívül humanitárius szakértőt küld a helyszínre, valamint a mentésben és kárelhárításon dolgozó szolgálatok rendelkezésre bocsátja az unió Kopernikusz nevű műholdjának képeit - tette hozzá az uniós biztos.

Pénteken először egy 5,9-es, majd egy 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A földrengés fészke a felszínhez közel, alig 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugatra. Szombat reggelig több kisebb utórengést regisztráltak. A városban és közvetlen környékén csaknem háromszázezren laknak.

A területet további 170 rengés érte. A legfrissebb összesítések szerint a földrengésnek és az azt követő szökőárnak már 832 halottja és több száz sérültje van.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Sumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK