Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt. A lapnak Weiss azt nyilatkozta, hogy tudomása van arról, hogy több más tagpárt is egyetért a felfüggesztett tagságú Fidesz azonnali kizárásával , miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt.

Utóbbi tényező azért fontos, mert az EPP szabályai alapján a kizárást öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a néppárt elnökéhez intézett levélben, hogy a javaslatot a döntéshozó fórum napirendjére tűzzék.

"Gyorsan és határozottan akartunk cselekedni" - magyarázta Pernille Weiss, hogy miért siettek a levélírással. Szerinte a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja.

A magyar parlamentben a kormánypártok és velük kevéssé ellenzéki Mi Hazánk Mozgalom megszavazta a felhatalmazási törvényt, mely korlátlan időre rendeleti kormányzást engedélyez a kormánynak a veszélyhelyzet idejére.

Még tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban a többség, azóta az eltelt egy évben jelentés is készült a magyar jogállamiságról, amelyek alapján Donald Tusk pártelnök a felfüggesztés meghosszabbítása mellett döntött.

Orbán Viktor magyar kormányfő és a Fidesz elnöke februárban egy memorandumot írt, amelyben többek között úgy fogalmazott: "Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük. A kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl. Szubszidiaritás helyett a brüsszeli bürokrácia megerősítését és a központosítást pártoljuk. A keresztény inspirációkat, ha vannak is, nem képviseljük nyíltan és öntudatosan". Valamint annak a vélekedésének adott hangot, hogy a néppárt a gyerekek születésének támogatása helyett a tömeges migrációban látja a megoldást a népesedési problémákra, ellenerő kifejtése nélkül tűri a schengeni határrendszer szétbomlását, és tehetetlenül szemléli a Balkán országainak kimaradását Európa integrációjából.