A francia elnök már erről szóló konkrét javaslatokat is tett több európai kormányfőnek, köztük Angela Merkel német kancellárnak, akinek csütörtökön juttatta el 11 oldalas tervezetét - értesült a Journal du Dimanche. A Paktum az európai növekedésért című tervezetében a nemrég hivatalba lépett Hollande azt szorgalmazza, hogy a növekedési paktumról már az Európai Tanács június végére kitűzött értekezletén döntés szülessen.

A francia elnök szerint a 120 milliárd eurót év vége előtt elő lehetne teremteni - mindenekelőtt a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával, amelynek a foglalkoztatást növelő intézkedésekkel kell párosulnia, elsősorban a fiatalok érdekében. Hollande szerint az európai gazdaság újraindításában támaszkodni kell a megújuló energiaforrásokra és a biotechnológiára.

A 120 milliárdot Hollande három forrásból teremtené elő: 55 milliárdot az Európai Unió strukturális alapjának átcsoportosításából - fel nem használt pénzekből -, 60 milliárdot az Európai Beruházási Bank révén - ehhez azonban az EBB-nek legalább 10 milliárd euróra lenne szüksége a részvényesektől -, 4,5 milliárdot pedig infrastrukturális projektkötvényekből.

A francia elnök az európai gazdasági válság elleni küzdelem jegyében javasolta a költségvetési hiány féken tartását szolgáló fegyelem lazítását, hogy ezzel megnyíljon a lehetőség a növekedésre. A legerősebb európai gazdaság vezetőjeként Angela Merkel jelezte: nyitott a növekedés erősítésére, de elutasítja az "adósságból finanszírozott" programokat, valamint rövid távon az eurókötvények kibocsátását.