Szerdán közzétett prognózisában az ADB 0,1 százalékponttal, 5,8 százalékra csökkentette a jövő évi növekedési ütemet, az ideit viszont változatlanul 6 százalékra tette, csakúgy mint a három hónappal ezelőtti előrejelzésben. Tavaly az erős külföldi és hazai keresletnek köszönhetően 6,1 százalékkal nőtt a régió gazdasága.

A kereskedelmi háború mellett kockázatot jelent a globális likviditás szűkülése, valamint a tőkekiáramlás is.

Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek zavarokat okozhatnak a regionális ellátási láncolatban, az pedig, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknál gyorsabb ütemben kényszerül kamatot emelni, ugrásszerűen növelheti a tőke kiáramlását - vélik az ADB elemzői. (Visszaesést vár a BMW.)

A régiók közül a legerősebb ütemben Dél-Ázsia gazdasága bővülhet, idén 7 százalékkal, jövőre pedig 7,2 százalékkal. Délkelet-Ázsiában idén 5,1 százalékkal, jövőre pedig 5,2 százalékkal, Kelet-Ázsiában 6, illetve 5,7 százalékkal, míg Közép-Ázsiában 4,1, illetve 4,2 százalékkal nőhet a hazai össztermék (GDP).

Kínában az idei évre továbbra is 6,6 százalékos gazdasági növekedést vár az ADB, de a jövő évi ütemet 6,4 százalékról 6,3 százalékra vitték le az elemzők. A tavaly elért 6,9 százalékos bővülés után a kínai kormány 6,5 százalékos növekedést tűzött ki célként. Peking ezt továbbra is tarthatónak véli, de elkezdett gazdaságösztönző intézkedéseket hozni, mivel a kereskedelmi háború jelentette fenyegetések tovább növelték a nyomást az amúgy is lanyhuló gazdaságra.

Indiában tavaly 6,7 százalékra lassult a GDP-növekedés, de idén már 7,3 százalékkal, jövőre pedig 7,6 százalékkal nőhet a gazdaság, azzal párhuzamosan, ahogy az új adórendszer javítja a termelékenységet.