Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szombati számából a Spiegel Online hírportálon pénteken ismertetett beszámoló szerint a menekültválság költségei miatt illetékes pénzügyminisztérium álláspontja az: teljesen kiszámíthatatlan, hogy miként alakulnak a belpolitikai fejlemények Törökországban, ezért nem lehet kizárni, hogy intézkedésekre lesz szükség "európai szinten".

Már most sem zavartalan a menekültek visszaszállítása Görögországból Törökországba - tették hozzá, hangsúlyozva: amennyiben bukik a megállapodás, az uniós határvédelmi ügynökségnek (Frontex) "megbízhatóan védenie kell" a görög-török uniós külső határt. Az EU területére illegálisan belépő embereket, illetve azokat a menekülteket, akiktől humanitárius okok miatt nem lehet megtagadni a belépést, "a határhoz közeli gyűjtőtáborokban" kell elhelyezni, és regisztrációjuk után "kvóták alapján" szét kell osztani őket a tagállamok között - áll a dokumentumban.

Továbbá szükséges biztosítani Görögország teljes körű együttműködését, pénzügyi nyomásgyakorlással is , különben annak veszélye fenyeget, hogy csak a Nyugat-Balkánon lehet kialakítani egy védhető, "tartható határvonalat".

A dokumentumban az is olvasható, hogy a "migrációs útvonalak átrendeződése" esetén megfontolandó a határellenőrzés kiterjesztése az Ausztriával közös határ mellett a svájci és a francia határra is. A tárca munkatársai hozzátették: a megállapodás bukása esetén a külső határok védelmét és a menekültek visszafogadását tekintve növekedik a harmadik országok - vagyis nem uniós tagállamok - jelentősége. Együttműködési készségüket és képességüket pénzügyi eszközökkel lehet erősíteni - vetették fel a pénzügyminisztériumban a Der Spiegel beszámolója szerint.

A német kormány képviselői eddigi nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy a megállapodás végrehajtása halad tovább, függetlenül a törökországi belpolitikai fejleményektől, és nincs szükség B-terv kidolgozására.

Az EU-Törökország megállapodás alapján vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. A megállapodás a többi között arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

Az Európai Bizottság augusztus 18-án frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 482 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 1069 szíriai menekültet vettek át Törökországtól, a legtöbbet - 437-et - Németország.